Belföld

Ezért nem indult eljárás a NAV ügyében, az Ökotárs ellen meg igen

A kitiltási botrány kapcsán a NAV elnöke ellen még nem kezdeményezett eljárást a kormány, hiányolják a bizonyítékokat. A norvég civil támogatást kezelő alapítványnak viszont nekimentek.

Szerdán Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke elismerte: azok között van, akiket korrupciógyanú miatt nemkívánatos személynek nyilvánítottak az Amerikai Egyesült Államokban. Az adóhatóság és elnöke ellen azonban nem indult eddig eljárás – a kormány arra hivatkozik, hogy nincsenek bizonyítékok.

Nemrég zárult le viszont egy másik, nagy visszhangot kapott vizsgálat, amit a kormányzat kezdeményezett – a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Norvég Civil Támogatási Alap forrásainak kezelőjénél, az Ökotárs Alapítványnál végzett vizsgálatot. Ennek eredményét és jogosságát széles körben vitatják – a norvég kormány visszautasította a Miniszterelnökséget vezető miniszter meghívását, hogy tárgyalják meg a jelentést, mert álláspontjuk szerint a vizsgálathoz a magyar kormánynak nem volt illetékessége és nem adnak hitelt a jelentésnek. Független vizsgálatot kezdeményeztek.

Az Ökotárs-vizsgálat fényében kíváncsiak voltunk arra, hogy miben különbözik a két ügy egymástól, ha a NAV-ügyben nem lehet bizonyítékok hiányában eljárást indítani, az Ökotársnál mi alapján indulhatott Kehi-vizsgálat?

A Miniszterelnökség sajtóirodájának munkatársa, Répánszki György a Hír24 megkeresésére azt válaszolta, hogy a kormány 2012 óta megfigyelőként részt vett az Ökotárs munkájában. Ennek során bukkantak problémásnak vélt esetekre, melyeket a megfigyelői státusz korlátozottsága miatt nem tudtak megfelelően vizsgálni. „A magyar kormány hiába kérte ezt a norvég partnerektől, azok semmit sem léptek ebben az ügyben, még egy látszat vizsgálatot sem folytattak le” – áll a válaszban.

A Kehi vizsgálata azért indult, hogy az általuk korábban nem ismert dokumentumok vizsgálatával megdőljenek vagy megerősítést nyerjenek a kormányzati megfigyelők által tapasztalt visszásságok – írta Répánszki. Hozzátette: a magyar és norvég kormány közti szerződés határozottan rendelkezik arról, hogy a forrásfelhasználásnak politikai céloktól mentesnek kell lennie, ehhez képest „politikai tüntetéseket szerveznek” ebből a forrásból. Június elején épp a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János ellen szerveztek tüntetést, melyről később az egyik támogatott, a Krétakör vezetője, Gulyás Márton elmondta: a szervezetfejlesztésre elnyert támogatásból is költöttek a tüntetésre.

A Miniszterelnökség sajtóirodájának levele kitér arra is, hogy a Kehi-vizsgálat során hűtlen kezelés gyanúja vetődött fel, valamint összeférhetetlenségre derült fény az alapkezelők és egyes támogatottak közt. A nyomozóhatóságok munkája azután indult el, hogy a Kehi konkrét szabálytalanságokra világított rá, a NAV esetében a kormány viszont még arra vár, hogy ilyen információkhoz jusson.

„Magyarország jogállam, ezért minden konkrétumot nélkülöző, általános vádaskodásra alapozva senki ellen nem lehet eljárást indítani. Az Ökotárs esetében nem ez volt a helyzet” – áll a válaszban.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik