Belföld

Egyre rejtélyesebb a Vida-ügy

Varga Mihály szerint a NAV veszélyes üzem, a netadó 25 milliárdját valahol behajtja a kormány.

A Figyelőnek a kabinethez közeli források azt mondták, hogy Vida Ildikó már elutazása előtt hetekkel kérelmezte Varga Mihálytól, hogy szabadságra mehessen az őszi szünet idején, és erre a nemzetgazdasági miniszter bólintott rá. A lapzárta miatt a hetilap még azt valószínűsíti, hogy a NAV-elnök nem áll a nyilvánosság elé, hogy tisztázza magát.

Éppen a lapzárta miatt az a legérdekesebb, hogy a nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnek adott interjúban elismeri, találkozott a NAV vezetőjével, miután Vidát „hírbe hozták a kitiltási listával”. A pontos dátum nem ismert, de Varga Mihály szerdán azt közölte, neki csak kedden beszélt az adóhatóság elnöke arról, hogy a „hatok” egyike. Mindez azt feltételezi, hogy a vélhetően korábbi találkozón szóba sem hozta az ügyet, amelyről immár azt mondta, az nem személyes, hanem elvi kérdés,  inkább egy rágalmazási ügy, amibe belekeverték az országot.

A Figyelő úgy tudja, a NAV dolgozóit hidegzuhanyként érte a botrány, amely életveszélyes az adómorál szempontjából, hiszen az internetadó elleni tüntetésen például jól látható volt egy „Bűnözőknek nem adózunk” feliratú transzparens. A Figyelőnek adott interjúban Varga Mihály a végül be nem vezetett netadó kapcsán azt mondja, a költségvetési hiány mértékét nem szabad növelni. Ebből pedig az következik, hogy ezt a 25 milliárd forintot valahol, valahogy be fogja hajtani a kormány.

A nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak elárulja, hogy azért nem ment Washingtonba, az IMF közgyűlésére, mert az október 12-ig tartott, így nem ért volna haza az önkormányzati választásokra. „Nem hiszem, hogy a szavazatomon múlott a kerületi voksolás kimenetele, de felelős állampolgárként, ha választások vannak, elmegyek szavazni.”

A nemzetgazdasági miniszter a kitiltási botrányt egyébként azzal magyarázza, hogy „az Egyesült Államok és Oroszország viszonya ismét a hidegháborús állapotokat idézi. Ezért nem tolerálja most Amerika azokat a nemzeti érdekből származó döntéseket, amelyek eltérnek a Washington által elvárt diplomáciai lépésektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik