Belföld

Szupertitkos Vida Ildikó önéletrajza

Épp hivatalba lépése előtt vették ki az elvárások közül az ötéves közigazgatási és vezetői tapasztalatot.

Az Átlátszó szerette volna elolvasni Vida Ildikónak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének szakmai önéletrajzát, melyből kiderülne, hogy hol tanult és dolgozott, mielőtt az adófizetők pénzét beszedő állami hivatal vezetője lett. Az oknyomozó portál adatigénylést nyújtott be az adóhatósághoz, az intézmény azonban visszautasította a kérelmet.

A NAV az infotörvényre hivatkozva azt írta válaszában, hogy az önéletrajz nem minősül sem közérdekű adatnak, sem közérdekből nyilvános adatnak, azon személyes adatok – pl. lakcím – is szerepelnek. „Ezek szerint az a rendkívül átlátható magyar államban az titok, hogy milyen szakmai út vezet egy adóhatóság elnöki pozíciójába, és ez biztos csak az olyan elvakult liberálisoknak fáj, mint az átlátszósok” – írja az Átlátszó blogja.

Így az sem derül ki, hogy miért kellett kivenni épp Vida Ildikó hivatalba lépése előtt a NAV-elnökkel szemben támasztott jogszabályi elvárások közül az ötéves közigazgatási gyakorlatot, az ötéves vezetői tapasztalatot és a kiemelkedő szakmai tekintélyt.

A NAV válasza egyébként jogilag vitatható, ha az önéletrajzban szerepelnek olyan lényegtelen személyes adatok, mint a lakcím, azok a kiadott másolaton jogszerűen felismerhetetlenné tehetőek.

Vida Ildikó a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban elismerte: közte van azon kormányzati tisztségviselők között, akiket korrupciógyanú miatt kitiltottak az Egyesült Államokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik