Belföld

A Kehi ellenőrizhetné a NAV-ot, de nem teszi

A 444 megkereste a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, hogy vizsgálódnak-e az adóhivatalt érintő korrupciós vádak alapján.

A portálnak megküldött válaszukból az derült ki, hogy az államháztartásról szóló törvény alapján a Kehi ellenőrzési jogköre “kiterjed a Kormány irányítása alá tartozó fejezetekbe sorolt központi kezelésű előirányzatok ellenőrzésére”, a NAV pedig a törvények szerint ide tartozik.

A norvég közpénzek ügyében is eljáró Kehi ellenőrzi is a NAV gazdálkodását, mindezt a kormány által jóváhagyott éves ellenőrzési terv alapján. Csakhogy a tervben nem szerepel, soron kívüli ellenőrzésre pedig nem kapott utasítást a Kehi.

Vida Ildikó, a NAV elnöke a szerdán megjelent Magyar Nemzet hasábjain ismerte be, hogy valóban kitiltották Amerikából. Az interjúban azt mondta, polgári és büntetőeljárásokat kezdeményez a hivatalt és a személyét ért rágalmakkal kapcsolatban. Mint mondta, vizsgálati csoportot állít fel, amely “mikroszkóppal” fogja újra átvizsgálni a Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik