Belföld

Ezzel vádolja az ügyészség a vasárnapi tüntetés után őrizetbe vetteket

Állítólag ketten segítettek egy tüntetőnek, hogy eldobjon egy kétdecis üveget. A tévén keresztül megbotránkozást keltettek. Elképesztőek azok a vádak, ami alapján gyorsított eljárást akartak indítani a fiatalok ellen.

Mint írtuk, a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán úgy döntött, hogy rendes eljárásban tárgyalja az internetadó elleni vasárnap esti tüntetés után őrizetbe vettek ügyét, mert nem áll rendelkezésre minden bizonyíték. Hat embert fogtak el a Fidesz székházának megdobálása kapcsán.

Az ügyész szerint Sz. I. Ábelnek és Z. Andrásnak az a bűne, hogy segítették G. Antalt, hogy egy üres, 2 deciliteres üveget a székház erkélye felé dobhasson. Az üveg eltalálta az erkélyt.

B. Gábor az ügyész állítása szerint ittas állapotban felmászott a székház erkélyére, az ablakok egyikéről lerángatta a redőnyt, az egyik ablakot megrúgta, összesen 48 ezer forintos kárt okozott, a társai közben biztatták.

Sz. Zoltán a székházat legalább tízszer megdobta számítógép-alkatrésszel, az egyik ablak betörésével 96 ezer forint kárt okozott.

Az ügyész kitért arra, hogy a székháznál történteket közvetítette a televízió, így a cselekedetek “alkalmasak voltak arra, hogy félelmet, megbotránkozást keltsenek”. Az ügyészség csoportosan, köznyugalmat súlyosan megzavarva, nyilvános rendezvény helyszínén elkövetett garázdasággal gyanúsítja az őrizetbe vetteket.

A bíróság hiányolta a székházban okozott kár igazolását és azt, hogy a tárgyaláson egyetlen tanú sem jelent meg, így gyorsított eljárásra nem került sor. Sz. Zoltán esetében előzetes letartóztatást indítványozott az ügyészség, a többi gyanúsított esetében a bíróság az őrizet megszüntetéséről rendelkezett.

Sz. I. Ábel és Z. András védője, Magyar György elmondta, hogy még az őrizetbe vételnek sem voltak meg a törvényi feltételei és az sem igaz, hogy a székházban tízmilliós kár keletkezett.

Az egyik őrizetbe vettet, Rózsa Milánt, aki korábban több demonstráción részt vett, kedden kiengedték.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfőn este a Hír TV-n arról beszélt, hogy az őrizetbe vettek politikai aktivisták.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik