Belföld

Lemondott, mégis dolgozik Trócsányi kabinetfőnöke

Továbbra is az Igazságügyi Minisztériumban dolgozik Hajas Barnabás, Trócsányi László miniszter kabinetfőnöke. Hajas azért mondott le, mert tőle származhattak a Magyar Nemzetben megjelent, tűcsereprogrammal kapcsolatos levelezés részletei.

A Népszava cikke szerint Hajasnak nemcsak kormánytisztviselői jogviszonya él, hanem a munkavégzés alól sincs felfüggesztve. A volt kabinetfőnök szeptember 30-án vált meg a hivatalától, lemondását a miniszter elfogadta. „Hajas Barnabás kormánytisztviselői jogviszonyának sorsa a folyamatban lévő nyomozati és alkotmányvédelmi eljárások fényében dől majd el” – írja a lap.

Az újság internetes oldalán vasárnap este jelent meg egy cikk, amely szerint Hajas Barnabástól – aki az ombudsmani hivatal volt munkatársa – származhatnak azok a kifotózott ombudsmani hivatali levélrészletek, amelyek alapján a Magyar Nemzet közzétette a józsefvárosi tűcsereprogram ügyében írt cikkeit.

A Magyar Nemzet említett írásai szerint az ombudsmani hivatal a VIII. kerületi tűcsereprogram beszüntetéséről szóló jelentése nyilvánosságra hozásának időzítéséről előzetesen egyeztetett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel. Az ombudsmani jelentés szerint a tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő.

Az önkormányzat közleményben utasította vissza a jelentés megállapításait. Az ügyben az Országgyűlés igazságügyi bizottsága meghallgatta Székely László alapjogi biztost, de a testület nem állapított meg szabálytalanságot az ombudsman részéről a tűcsereprogram-jelentéssel összefüggésben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik