Belföld

Tudott a TASZ az ombudsmani jelentésről?

A Magyar Nemzet szerint előre egyeztetett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet programvezetője és az ombudsmani hivatal egyik főosztályvezetője arról, hogy mikor lásson napvilágot a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült, a józsefvárosi városvezetést elmarasztaló ombudsmani jelentés.

A lap pénteki számában a birtokába került levelezés alapján azt írta: a tavaszi keltezésű, “bensőséges” e-mailekben a TASZ drogpolitikai programvezetője többször tájékoztatta az Alapjogok Biztosának Hivatala egyik főosztályvezetőjét a tűcsereprogrammal kapcsolatos fejleményekről, majd május 28-án már arról érdeklődött, mikorra tervezik a jelentés nyilvánosságra hozatalát.

A lap szerint a programvezető lényegében a jelentés időzített megjelentetését kérte, arra hivatkozva, hogy nagy médiamegjelenést szánnak neki, ám a következő időszak erre nem alkalmas, mert ő nyaralni megy.

A Magyar Nemzet a levelezés alapján arra következtet, hogy a TASZ-nál tisztában lehettek a jelentés tartalmával, végkövetkeztetésével is.

“Az ombudsmani hivatal munkatársainak levelezése szerint a jelentés már május 28-án készen volt, a főosztályvezető olvasta is” – írta a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy a jelentést végül szerdán, az önkormányzati választási kampány idején hozták nyilvánosságra.

A lap emlékeztet, hogy a TASZ szerdán – néhány perccel a jelentés közzététele után – terjedelmes közleményben üdvözölte az ombudsmani jelentés megállapításait.

Az ombudsman a TASZ beadványa alapján amiatt indított vizsgálatot, mert a józsefvárosi önkormányzat felbontotta korábbi megállapodását a Kék Pont Alapítvánnyal, amely tűcsereprogramot működtetett a kerületben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik