Belföld

Pórul járt Mészáros Lőrinc

Hosszas huzavona után nagy nehezen beadta a derekát a felcsúti polgármester, és nyilvánosságra hozta vagyonnyilatkozatát. Most azonban kiderült, hogy nem kellett volna – írja a 444.hu.

A portál részletesen beszámol arról, milyen nehézségek árán sikerült elérniük, hogy hozzáférhető legyen Felcsút urának vagyonbevallása. Először tavaly ősszel próbálták azt megszerezni. Mint ismert, Orbán Viktor jó barátja pár év leforgása alatt részben cégének állami megrendelései segítségével lett Magyarország 88. leggazdagabb embere. Cirka 6,9 milliárd forintos vagyont halmozott fel.

A gazdagodás részleteit azonban sokáig homály fedte, pedig a polgármesterek vagyonnyilatkozata közérdekből nyilvános. Mészáros mégsem tette azt fel az önkormányzat honlapjára. A 444.hu levelet küldött az önkormányzatnak, de többször is lepattantak róluk. Végül a Transparency International segítségével pert indítottak. Első fokon Mészáros nyert, a másodfokú bíróság azonban kimondta, hogy meg kell ismételni az eljárást.

Az ügy pikantériája, hogy Mészáros végül egyetlen nappal azelőtt hozta nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát, hogy a másodfokú döntés megszületett volna az ügyben. Kiderült azonban, hogy eltaktikázta a dolgot. A határozat szerint ugyanis nem lett volna kötelessége felfedni vagyonbevallását, mert a portál rossz helyről kérte azt. Nem a polgármestertől vagy az önkormányzattól kellett volna igényelni azt, hanem az önkormányzat úgynevezett “Vagyonnyilatkozat-ellenőrzési és Összeférhetetlenségi Bizottságától”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik