Belföld

Elzavarhatják az MVM vezérét

Simicska és Orbán háborúja, de a jól prosperáló energiacég megzuhanása is közrejátszhat abban, hogy a kormányváltás után kinevezett Baji Csaba menesztéséről dönthetnek – írja a Népszabadság.

Az MVM október közepi közgyűlésén dönthetnek Baji Csaba elnök-vezérigazgató távozásáról – értesült meg nem nevezett piaci szereplőktől a Népszabadság. A kormányváltáskor a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekkörébe tartozó E-OS energiacégtől a MVM vezéri székébe ültetett Baji Csaba kezdetben megfelelt a kormányakaratnak.

A lap szerint ez azt jelentette, hogy amit Orbán Viktor kigondolt, azt az MVM-nek aggálymentesen végre kellett hajtani. A kormányzati akarat pedig leginkább arra vonatkozott, hogy az addig villamos energiával foglalkozó cégnek a gáziparra is komolyabban kellett koncentrálnia.

A feszültség is ebből adódott. Az MVM költségvetése az E-ON-bevásárlással ugyanis túlságosan feszítetté vált. Azóta az MVM azt az elvet vezette be, hogy amit az állam kér az MVM-től, azt fizesse is meg. Így az elmúlt két évben a cég 200 milliárd forint pluszforrást kapott.

Míg az energiacég 2012-ben még 74 milliárd forintos csoportszintű profitot realizált, addig tavaly ez már 32 milliárdra olvadt. A nyereség visszaesése persze nem független a kormány rezsicsökkentésétől, amelynek erősebb hatásai még csak a következő gyorsjelentésekben lesznek majd láthatóak. A Népszabadság szerint mindemellett a vállalat még így is felmutat majd néhány tízmilliárdos eredményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik