Gazdaság

Most az ipari rezsit csökkentené a kormány

Nonprofit közműszolgáltatót hoz létre a kormány, amihez a törvényi keretet az év végéig megteremtik - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter.

Az elmúlt négy évet értékelve a miniszter kiemelte a Főgáz kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlását az RWE-től, illetve azt, hogy kormányzati felhatalmazással megkezdődhetnek a tárgyalások a többségi, önkormányzati részvénycsomag megvásárlásáról. Folytatódnak a tárgyalások az E.On három gázhálózati, illetve az ügyfélszolgálati társaságának megvételéről is.

Paks kell a rezsicsökkentéshez

A lakossági rezsicsökkentésre emlékeztetve Németh Lászlóné kitért arra is, hogy megkezdik az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtését, amely segíti a nemzetgazdaság versenyképességének javítását.

A hazai energiaellátás biztonságához, az energiafüggetlenséghez, valamint az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtéséhez is különösen fontos a paksi atomerőmű bővítése. Az ezzel kapcsolatos hitelszerződést is az újonnan megalakuló parlament elé terjesztik – közölte Németh Lászlóné.

Megfogalmazása szerint az MVM-csoport a magyar gazdaság egyik stratégiai szereplője, amely komoly eredményeket ért el, és amelynek tevékenysége a következő időszakban is kiemelten fontos.

Az MVM 520 milliót adott az államháztartáshoz

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., illetve az MVM-csoport a korábbi veszteségforrások felszámolása után az elmúlt négy évben növekedési pályára állt. A társaság célja erős, nemzeti, regionálisan meghatározó integrált energiaipari vállalatcsoport felépítése – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója.

Baji Csaba emlékeztetett: a társaságcsoport konszolidált árbevétele 2010-ben 557 milliárd forint volt, míg tavaly már 922 milliárd. Ebben az évben 1200 milliárd forintos árbevételt várnak. Az MVM-csoport az elmúlt négy évben különböző adónemekben 520 milliárd forinttal növelte az államháztartás bevételeit – emelte ki.

Baji Csaba a paksi atomerőmű bővítését az évszázad projektjének nevezte. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormányközi szerződésben szereplő 40 százalékos hazai beszállítói arány a teljes magyar gazdaság érdeke, elkezdték a hazai vállalkozások felkészítését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik