Belföld

MNO.hu: mégis a TASZ levelezett az ombudsmani hivatallal

Az MNO.hu immár nevekkel is közölte azt a levelezést, amely szerint a TASZ az alapjogok biztosának hivatalával egyeztet a tűcsereprogramról szóló jelentés megjelenéséről.

Lehozta a cáfolat cáfolatát a Magyar Nemzet online: a nyilvánosságra hozott levelezésben, amelyben már nevekkel közölték, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) részéről Sárosi Péter drogpolitikai programvezető, az ombudsmani hivatalból pedig Borza Beáta főosztályvezető emialezett egymással a tűcsereprogramos jelentés közlésének időzítéséről.

Azonnali vizsgálatot rendelt el Székely

Az ügy előzménye az volt, hogy a Magyar Nemzet pénteken címlapon közölte, a TASZ programvezetője nemcsak tájékoztatta a főosztályvezetőt a tűcsereprogrammal kapcsolatos fejleményekről és blogbejegyzéseket ajánlott a vizsgálatot folytatók figyelmébe, hanem egy májusi levélben már “lényegében a jelentés időzített megjelentetésére kéri a főosztályvezetőt, arra hivatkozva, hogy nagy médiamegjelenést szánnak neki, ám a következő időszak erre nem alkalmas, mert ő nyaralni megy”. A lap a levelezésből arra következtetett, hogy a TASZ-nál a jelentés elkészülte előtt tudhattak a tartalmáról. A Magyar Nemzet a cikkben közölte egy elektronikus levél másolatát is – ám ekkor mind az email feladójának, mind címzettjének nevét kitakarták.

A cikkre reagálva Székely László, az alapvető jogok biztosa azonnali vizsgálatot rendelt el, amely megállapította, hogy a szóban forgó levelezés a VIII. kerületi Kék Pont tűcsereprogram megszüntetésével kapcsolatos ügy előadója és az ombudsmani hivatali vezetők között zajlott. Székely László azt is állította, hogy “a Magyar Nemzet címlapján a címzettek és a feladó nevének kitakarásával másolatban közölt elektronikus levéllel, valamint az ahhoz fűzött feltételezésekkel a lap azt a hamis látszatot keltette, mintha az az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársai és a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet közötti levélváltás dokumentuma volna”.

Lázár: ha igaz, csak a lemondás maradt

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az esettel kapcsolatban azt mondta péntek este, hogy amennyiben igazak a TASZ és az ombudsmani hivatal közötti levélváltásról megjelent hírek, Székely László biztosnak azonnal távoznia kell.

Ha a dokumentumok igazak, teljesen hitelét vesztette az ombudsmani hivatal – mondta a politikus egy lakossági fórumon. A miniszter szerint ebben a helyzetben nem elegendő, hogy az ombudsman belső vizsgálatot kezdeményezett a történtek felderítésére.

Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere, a Fidesz kommunikációs igazgatója az üggyel kapcsolatban azt mondta, “befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba”. Az ombudsmani jelentést úgy jellemezte, hogy az egy “koncepciózus, politikailag rendelt, a TASZ által megírt, lejárató” dokumentum.

Arra a kérdésre, hogy Székely László ombudsmannak le kell-e mondania az ügy miatt, a fideszes politikus azt válaszolta: ha a hivatal belső vizsgálata során kiderül, hogy az alapjogi biztos vétett, akkor álláspontja szerint igen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik