Gazdaság

Megnőtt a botrányos Gyermekrák Alapítvány támogatása

A szervezetnek több mint kétezerrel többen ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy 18 millió forinttal több pénzt kapnak.

A civilszervezetek az idén több támogatáshoz jutottak a személyi jövedelemadó egy százalékából, mint tavaly, de az így kapott 7,3 milliárd forint így is jóval elmarad a korábbi csúcsoktól, 2008-ban még 9 milliárd forinthoz jutottak ebből a forrásból – írta a Népszabadság.

A lap pénteki számában az adóhatóság adatai alapján közölték: tavalyhoz képest 40 ezerrel nőtt az egyszázalékos felajánlások száma, és megközelítette az 1,9 milliót.

A korábbi évekhez képest az adományozott összeg csökkenését a lap szerint az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése okozta, mert így annak ellenére, hogy nem csökkent az adományozók száma, kevesebb lett az adóalap, amelyből az egy százalékot számítják.

A lap kiemeli, hogy a legtöbb támogatáshoz a Gyermekrák Alapítvány jutott, annak ellenére, hogy a szervezetet számos kritika érte, és az ügyészség is hűtlen kezelés miatt vizsgálódik az alapítvány ügyeiben. A szervezetet az idén a tavalyinál kétezerrel többen, 64 590-en segítették adójuk egy százalékával, a támogatási összeg pedig meghaladta a 221 millió forintot, ami 18 millióval több a tavalyinál.

A szervezetek rangsorában második Heim Pál Gyermekkórház 116 millió forintot kapott 27 ezer adózótól, míg a harmadik Együtt a Leukémiás Betegekért Alapítvány 90 milliót 26 ezer embertől.

UPDATE!!!

A Népszabadság oldalán az alábbi kiegészítés jelent meg  a hírhez “A cikk elkészítése során technikai hiba miatt nem a megfelelő évek adatait hasonlította össze munkatársunk. A cikkben közölt számok egy évvel korábbra vonatkoznak, azaz a felsorolt szervezetek tavalyi és tavalyelőtti felajánlásait tartalmazzák. A tévedésért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük!”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik