Belföld

Újabb átverés lehet a Gyermekrák Alapítványnál

Több mint két év alatt egyetlen gyermeket sem utaztatott ki a Délnyugat-floridai Gyermekkórházba kezelésre a Gyermekrák Alapítvány Egyesült Államokban bejegyzett szervezete – állítja a Magyar Nemzet.

A 2012. január 31-én kelt dokumentum szerint a felek arra vállalkoztak, hogy a magyarországi Gyermekrák Alapítvány Amerikában alapított szervezetén, a Children Cancer Foundationön keresztül lehetőségeket keresnek, hogy rákban szenvedő gyermekeket az Egyesült Államokban juttassanak kezeléshez, illetve mindkét országban közös rendezvényekkel segítsék őket.

Nem érkezett gyermek

„Valóban létrejött együttműködési szerződés az alapítvánnyal 2012-ben, azóta azonban egyetlen gyermek sem érkezett kezelésre Magyarországról” – fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésere küldött válaszlevelében a Lee Memorial Health System sajtóosztálya, amelynek tagja a Délnyugat-floridai Gyermekkórház.

Az alapítvány vezetője, Balogh István korábban éppen az utaztatási tevékenységükkel kívánta bizonyítani, hogy alaptalanul támadja őket a média. Balogh elmondása szerint a Children Cancer Foundation azért jött létre, hogy együttműködést alakítson ki amerikai kórházakkal, amelyekben orvosi javaslatra kezelhetnek majd magyar rákos beteg gyermekeket, mivel „az Egyesült Államokban jelentősen jobb a rákos gyermekek gyógyulási esélye”.

Nem költi a pénzt az alapítvány

Balogh a sajtónak készített összeállításban említést tett arról is, hogy tavaly decemberben az öt kilométeres floridai „piros sapkás” jótékonysági futásra 3000 dollárt gyűjtött össze.

A Gyermekrák Alapítvány tavaly év végén került össztűz alá, mivel a sajtó a működésével kapcsolatban számos visszásságról számolt be. Januárban Balogh egy saját maga tisztázása céljából tartott tájékoztatón kijelentette: a személye – és ezáltal a szervezet – ellen indított lejárató kampány a gyermekek életét, valamint a teljes civil szférát veszélyezteti. Beszámolójából kiderült, hogy az alapítvány ötmilliárd forintból építene kórházat, és ez az oka annak, hogy nem költi el az adófelajánlásokból befolyt közel hatszázmillió forintot a rászorulókra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik