Belföld

Milliárdokkal tartozik a Klik a tanároknak

Az önkormányzatoktól örökölt számlák és adósságok miatt kellett konszolidálni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik).

A Klik jelenleg is milliárdos nagyságrendű összeggel tartozik a pedagógusoknak – írja csütörtöki cikkében a Magyar Nemzet. A lap az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) megtudta: a 2013 előtti önkormányzati fenntartói szerkezet öröksége miatt volt szükség a Klik kisegítésére. A húszmilliárdos pluszforrást többek között műszaki problémák megoldására és beszállítói tartozásokra költik. A szaktárca jelezte, sok iskolában mostanra váltak kritikussá a karbantartási és műszaki problémák, emellett elmaradások keletkeztek a Klik beszállítóinál is, mivel a központ “számos adósságot, számlát vett át az önkormányzatoktól”.

Bár az Emmi szerint a pénz a területi egyenlőtlenségek felszámolását hivatott szolgálni, a Klik három évre visszamenőleg tartozik a pedagógusoknak a bankszámlavezetési költségekkel is, ami szakszervezeti becslés szerint további 2-7 milliárd forintot jelent – számol be az újság.

A lap emlékeztet: a kormány a húszmilliárdos átcsoportosítás mellett elrendelte a Klik kiadásainak felülvizsgálatát is. Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének október közepéig kell javaslatot tennie a likviditás fenntartásához szükséges további forrás biztosítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik