Belföld

Brüsszellel védetné meg az civileket a DK

Az ellenzéki párt az Európai Bizottsághoz fordul az Ökotárs Alapítvány elleni hatósági akció miatt.

A Demokratikus Koalíció (DK) csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy álláspontjuk szerint a Norvég Civil Alapot kezelő civilszervezetek vizsgálatának, vezetőik “alaptalan feljelentésének” a magyar emberek jogaiért fellépő és a kormányzati korrupció ellen küzdő független szervezetek elhallgattatása a célja.

A DK európai parlamenti képviselői – Niedermüller Péter és Molnár Csaba – írásbeli kérdésben fordulnak az Európai Bizottsághoz, s arra várnak választ, hogy “a civil szervezetek vegzálása nem sérti-e a Norvégia és az EU közötti megállapodást, illetve nem megy-e szembe az Európa Tanács Magyarország által is elfogadott egyezményeivel”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, rendőrök jelentek meg hétfő reggel az Ökotárs irodájában. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés bűntett, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. Az NNI közleménye szerint az intézkedésben 43-an vettek részt. A rendőrség állásfoglalása szerint az öt helyszínen tartott házkutatás nem volt túlzó, demonstratív vagy megfélemlítő jellegű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik