Belföld

Ökotárs: kiderült, hogy mit kerestek a nyomozók

Tucatnyi rendőr és nyomozó szállta meg a civileket hétfőn. Az Ökotárs és a DemNet alapítványokhoz vonultak ki. A kormány által baloldali szervezeteknek minősített szervezetekkel kapcsolatos adatokra voltak kíváncsiak.

A két alapítvány felel a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeinek szétosztásáért. Lázár János már áprilisban jelezte, azt akarják, hogy a kormány ossza ki ezeket a pénzeket. A mostani rendőrségi akció azután kezdődött, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentette a szervezeteket, mert jogosulatlanul nyújtottak áthidaló kölcsönöket EU-s projektekhez.

Az Ökotárs irodája előtt hatkor tüntetés kezdődött, mint a szervezők írják, a kormányzati támadások ellen tiltakoznak. A demonstráción több százan vettek részt.A helyszínről Benyó Rita jelentkezett. Elmondta, hogy a szervezetnél úgy tudják, hogy Móra Veronikát nem rendőri intézkedés alá vonták, hanem hazavitték azért, hogy a laptopját átadja.

Este a tüntetők átvonultak a DemNet Apáczai Csere János utcai irodájának közelébe, majd Bacsó Péter A tanú című filmjét vetítették egy ház falára.

UPDATE: ezt keresték a nyomozók

Az Átlátszó birtokába került lefoglalási jegyzőkönyv, és az Ökotárs és a Demnet illetékesei szerint annak a 13 civil szervezetnek adataira voltak kíváncsiak a rendőrök, melyek a Miniszterelnökség által összeállított listán szerepeltek. Ezek azok a szervezetek, melyeket a Norvég Civil Alap támogat, és amelyek a kormány szerint baloldali kötődésűek. A listát május végén közölte a 444.hu.

Forrás: 444.hu

Megszólalt az alapítvány vezetője

Iratokat, számítógépes adatokat és egy laptopot foglalt le a rendőrség hétfőn az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában végzett házkutatása alatt, más hatósági intézkedés nem történt – közölte az alapítvány igazgatója az MTI érdeklődésére.

Móra Veronika elmondta: a dokumentumokon és számítógépes adatokon kívül az ő laptopját foglalták le, amely a cég tulajdonában van, de az ő kizárólagos használatában. Mivel a laptop otthon volt, a lakására is kimentek a nyomozók. Elmondása szerint egy másik munkatárs lakására ment ki a rendőrség, olyan régebbi dokumentumok miatt, amelyeket helyhiány miatt tartottak az irodán kívül.

Felháborító és felesleges eljárás

Az MTI kérdésére, hogy a nyomozók előállítottak, illetve őrizetbe vettek-e valakit az alapítvány munkatársai közül, azt felelte: a házkutatáson és lefoglaláson kívül más intézkedés nem történt. A további eljárást illetően konkrétumokat nem tudunk – tette hozzá.

A Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló alapítvány vezetője elmondta: a rendőrség korábban is kért tőlük információkat írásban, és a kért iratokat el is küldték. Ha kérték volna, a kívánt dokumentumokat most is összegyűjtötték és beküldték volna. Emiatt felháborítónak és teljesen fölöslegesnek tartják az eljárást – tette hozzá.

Ahogy arról korábban beszámotlunk, rendőrök jelentek meg hétfő reggel az Ökotárs irodájában. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés bűntett, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. Az ORFK kommunikációs szolgálata hétfő kora esete azt közölte, hogy több helyszínen hajtottak végre házkutatást, amelyek során a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le.

Az ügy kapcsán az Együtt-PM és az MSZP putyini módszereket emlegetett, a Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy hagyjon fel a félelemkeltéssel és a civil szféra elleni támadásokkal

A Társaság a Szabadságjogokértközleményben hétfői közleményében azt írta, hogy elítéli a Nemzeti Nyomozó Iroda hétfői házkutatását az NCTA forrásait elosztó civil szervezet, az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában. Ezek a karhatalmi akciók nyilvánvalóan a független civil társadalom megfélemlítését szolgálják – fogalmaztak.

Olvasói sztorik