Belföld

Állóháború lett a halálhírek elhallgatásából

Az MTVA határozottan visszautasította a MÚOSZ "alaptalan és szakmaiatlan vádaskodásait".

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közleménye szerint „szerkesztői szabadon, befolyásolástól mentesen hozták meg döntésüket, munkájukban senki nem korlátozta őket”. Előkerült a korábbi érv is, amely szerint “Bajor Imre haláláról a közmédia számos hír- és egyéb műsorában, a hírügynökségben és internetes oldalain megemlékezett, csakúgy, mint Robin Williams haláláról”.

Az MTVA megimételte azt is, hogy a magyar művészeknél a Kossuth-díj az a választóvonal, amely esetén a híradó feltétlenül megemlékezik az elhunytról. (Ezt korábban több lap, a Hír24 is példákkal cáfolta.) “Mint minden mesterségesen meghúzott határvonal, természetesen ez is kritizálható, de ez az íratlan szabály a televízió hírműsorában több mint egy évtizedes múltra tekint vissza”. E megkötésen kívül a szerkesztők saját döntésük szerint, a közmédia felelősségét és feladatát mérlegelve dolgozzák fel vagy hagyják ki a hírműsorból a halálhírekről szóló beszámolókat – írták

Az MTVA tévesnek nevezi az Etikai Bizottság eljáró tanácsának állítását, hogy a közmédia Robin Williams öngyilkosságának tényét nem kívánta a híradóban megjeleníteni. A halálhír csak a reggeli televíziós hírműsorokból maradt ki, azért, mert a szerkesztő az öngyilkosságról körültekintéssel akart beszámolni, mint ahogy ezt az MTVA korábban kommunikálta.

Ezen érv figyelmen kívül hagyása a MÚOSZ Etikai Bizottsága részéről azért is érthetetlen, mert az újságíró-szervezet küldöttgyűlése felhívja az Etikai Bizottság eljáró tanácsainak figyelmét egyebek mellett a BBC irányelveinek figyelembe vételére, amely a magyar közmédia gyakorlatához hasonlóan foglal állást az öngyilkosságokról szóló tudósításokkal kapcsolatban.

Ahogy az állásfoglalás is említi, sem a közmédia hírműsorainak szerkesztősége, sem pedig a munkatársai nem tagjai a MÚOSZ-nak. Ebben „bizonyára szerepet játszik az is, hogy az Etikai Bizottság az utóbbi években többször marasztalta el jogtalanul a közmédiát, vagy egyes munkatársait, míg a közelmúltban más médiumoknál történt sajtószakmai hibákat figyelmen kívül hagyta” – zárul az MTVA reagálása.

Mint korábban megírtuk, a MÚOSZ Etikai Bizottsága szerint az MTVA szerkesztői sajtószakmai-etikai hibát követtek el, amikor nem tájékoztatták a közszolgálati televízió híradójában a közvéleményt Bajor Imre, illetve az aznap reggeli híradóban Robin Williams haláláról. A híradó szerkesztője és felelős szerkesztője a hírszerkesztés szabályait figyelmen kívül hagyta, hiszen általános szabály, hogy “a nyilvánosság tájékoztatásában közfeladatot ellátó sajtó tevékenységének bármilyen korlátozása a tájékozódáshoz fűződő alapvető emberi és állampolgári jog megsértését jelenti”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik