Belföld

Eltemették Kiss Pétert

A szocialista képviselőt, volt kancelláriaminisztert Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben helyezték végső nyugalomra péntek délután.

A politikustól több százan vettek végső búcsút, köztük Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökök és több jelenlegi és volt országgyűlési képviselő. A gyászszertartáson Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke és Lengyel László politológus, közgazdász mondott beszédet.

“A szocialistáknak túl liberális, a liberálisoknak túl szociális volt”

Lengyel László hangsúlyozta, Kiss Péter egész életében tisztességgel, csendben küzdött, rendszerváltó politikusként pedig szinte egyedüliként nem elvett, hanem hozzáadott a közöshöz. Az MSZP egyik alapítója olyan szociálliberális politikus volt – mondta -, aki a szocialistáknak túl liberális, a liberálisoknak túl szociális volt, így végül kizárólag a választók támogatták, segítségükkel 2014-ben is egyéni országgyűlési képviselői helyet tudott szerezni.

Lendvai Ildikó heroikus béketeremtőnek nevezte Kiss Pétert, akinek érdekegyeztető képességeit ellenfelei is elismerték. Szavai szerint a volt szocialista politikus a háttérből szeretett volna egy harmonikus, szép és rendezett világot kialakítani. “Nem szürke volt, csak nem szerette a harsány színeket” – mondta Lendvai Ildikó, aláhúzva, Kiss Péter “szemérmes államférfi volt”, aki mindig tudta, mi a modern baloldal feladata.

Gáncs Péter evangélikus püspök a sírnál mondott beszédében a párbeszéd embereként jellemezte Kiss Pétert, aki a monológokat mondókkal szemben figyelt más emberekre, és kezet nyújtott nekik.

 Fotó: MTI

Kiss Péter temetésén részt vett az MSZP több jelenlegi és volt vezetője, Tóbiás József jelenlegi pártelnök mellett ott volt Mesterházy Attila, aki a közelmúltban mondott le az MSZP vezetéséről, a pártot 1998 és 2004 között irányító Kovács László és a jelenlegi országos választmányi elnök, Botka László is. Több korábbi szocialista kormánytag is lerótta kegyeletét, köztük Szekeres Imre és Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszterek.

Jelen volt a korábbi szocialista-szabad demokrata kormány néhány tagja is, köztük Kóka János volt gazdasági és Draskovics Tibor korábbi igazságügyi és rendészeti tárcavezető.

A szertartáson a kormányoldalt Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke, valamint frakciótársa, Rétvári Bence és Wintermantel Zsolt, Újpest fideszes polgármestere képviselte.

A Demokratikus Koalícióból Gyurcsány Ferenc elnök mellett részt vett a temetésen Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke is. Az Együtt-PM részéről Szigetvári Viktor, a szövetség társelnöke is búcsút vett Kiss Pétertől. Jelen volt a baloldali ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos.

Lerótta kegyeletét Schiffer András, az LMP társelnöke, Schmuck Andor, a Szociáldemokraták párt elnöke és Herényi Károly, az MDF korábbi frakcióvezetője.

Az MSZP alapító tagját az Országgyűlés, a Magyar Szocialista Párt, a IV. és a XIII. kerületi önkormányzat saját halottjának tekinti.

Cím

Kiss Péter 1959. június 11-én született Celldömölkön. 1983-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán termelési rendszer szakon diplomázott. 1986 és 1989 között a Budapesti KISZ első titkára, és alapító elnöke volt a Baloldali Ifjúsági Társulásnak. Az MSZP egyik alapító tagja, 1998 és 2000 között ügyvezető alelnök. 2001-től az MSZP baloldali tömörülés platform elnöke. 2005-től 2009-ig a párt Vas megyei elnöke volt. 2007-ben, majd 2009-ben is az MSZP alelnökévé választották. Az 1990-es önkormányzati választásokon fővárosi képviselő lett.

Kiss Péter 1992-től volt országgyűlési képviselő, akkor országos listáról került be a parlamentbe, ahogyan a 2010-es országgyűlési választásokon is. 1994-ben, 1998-ban, 2002-ben, 2006-ban és 2014-ben Budapesten, egyéni választókerületben szerzett mandátumot.

Többször volt kormánytag, először a Horn-kormány munkaügyi minisztereként. 2002-ben a Medgyessy-kormány foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztere volt, majd 2003 tavaszától a Miniszterelnöki Hivatalt vezette miniszterként. 2004 őszétől Gyurcsány Ferenc kormányában ismét kancelláriaminiszterként dolgozott, 2006 júniusától a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot vezette, majd 2007 júliusától a Miniszterelnöki Hivatalt. A Bajnai-kormányban 2009 áprilisától 2010 májusáig társadalompolitikai miniszter volt.

Kiss Péter 2010 júniusától idén májusig az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja társadalompolitikai kabinetjének vezetője volt.

2014-ben Budapest 11-es választókerületében (Újpest-Angyalföld északi része) szerzett egyéni mandátumot. Akkor az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy Újpest azon kerületek között lehet, amelyek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik