Belföld

A roma holokauszt áldozataira emlékeznek

Országszerte készülnek, hogy méltóképpen hajtsanak fejet a nácik által meggyilkolt cigányok emléke előtt.

Szombaton van a roma holokauszt nemzetközi emléknapja, ebből az alkalomból országszerte megemlékezéseket tartanak – írta az MTI.

Budapesten, a XXI. kerületben felavatják a roma holokauszt áldozatainak emlékére állított emléktáblát, valamint átadják a Roma Történeti – Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központot.

A hetven évvel ezelőtti események évfordulója alkalmából – a holokauszt-emlékév programsorozatának részeként – tartandó délelőtti megemlékezésen beszédet mond Áder János köztársasági elnök, a megjelenteket Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke köszönti.

Délután Ceija Stojka életművéből nyílik kiállítás “Megszégyenítve” címmel a VIII. kerületi, Mátyás téri Gallery8-ban. A kiállítás – a Gallery8 honlapján közzétett írás szerint – egy szubjektív válogatást mutat be a tavaly elhunyt roma származású holokauszt-túlélő életművéből.

Délután öt órakor indul civilek által szervezett menet a VIII. kerületi Horváth Mihály térről a IX. kerületi Nehru partra a Roma Holokauszt Emlékművéhez, ahol koszorúzás és gyertyagyújtás lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik