Belföld

Schmitt elnöki autóval kolbászozik

A Borsonline információi szerint a volt államfő a mai napig egy fekete Skodával jár, amin ott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) emblémája is.

A lap annak járt utána, hogy 2012-es lemondása óta Schmitt Pál milyen juttatásokat vesz igénybe. A saját maga által jegyzett – 2011-ben keletkezett – törvény értelmében ugyanis, hiába nem tölti ki ötéves ciklusát a mindenkori köztársasági elnök, bizonyos juttatások távozása után is járnak. Így például – a többi közt – havi másfél milliói forint elnöki tiszteletdíj, autó, rendőrségi sofőrrel, kétfős titkári személyzet külön irodával, állami lakás.

A lap információi szerint Schmitt egy fekete Skodával jár, amit többnyire maga vezet. (Ugyanilyen autót vesz igénybe elődje, Sólyom László is.) A kocsi csomagtartóján látható a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) emblémája is, ám a MOB-nál közölték: Schmitt tőlük sem kocsit, sem pénzt nem kap. Az autóval gyakran látják Budapest II. kerületében, a Fény utcai piacnál, illetve egy közeli hentesboltban, ahol visszatérő vendégként kolbászozni szokott.

Mit esznek szívesen a politikusok?

Schmitt Skodával kolbászol, ha kolbászozni megy, de mit esznek a többi politikusok?

Eltekintve a kampányra készült Bajnai-lángosos típusú „én is a nép egyszerű fia vagyok” üzenetet sugalló marketingfogásoktól, így fest pár politikus gasztrokeresztmetszete:

Horthy Miklós a felesége receptkönyve alapján (308 recept!) főleg az édességeket szerette.

Orbán Viktor kedvenc étele a töltött káposzta (húsvétkor bárányt vesz, füstöl sonkát és hát már több kilométernyi kolbászt megtöltött), Kádárt ellenben nem az elhíresült grízes tészta (lábosban szervírozva!) hozta igazán lázba, hanem a káposztás tészta és a paprikás krumpli, de amiért még éjjel is felkelt olykor, az a zsíros deszka volt. Hát nem veszett el benne egy Gordon Ramsey, az biztos.

Ehhez képest Francois Mitterand egykori baloldali francia elnök halat, rákot, tenger gyümölcseit (főleg a kagylót) és a libamájat szerette, míg az új idők új dalaival betörő Sarkozy a fehér húsok mellett csokoládét kért sokat az elnöki főszakácstól.

Obamáról elég lelombozó azt látni, hogy a brokkoli a kedvence.

Sólyom László a ropogós libacombért volt oda (hagymás burgonyaroláddal!).

Sokatmondó, hogy Mesterházy a pestós tésztát említi mint gyors napi ebéd… Ez jól tükrözi politikai fantáziáját is.

Vona Gábor szégyenszemre nem a mangalicás turulpörköltre esküszik, hanem nem átall egy szlovák és egy görög ételt kedvenceiként említeni: a sztrapacskát és a gyrost.

Bokros Lajos még a konyhában is megosztó személyiség: a resztelt máj a kedvence. 
(utóbbiak innen

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik