Belföld

Itt vannak a ponthatárok

Csütörtökön este hirdetik ki a felsőfokú képzésekre való bejutáshoz szükséges pontszámokat. Idén 106 ezren felvételiztek.

A jelentkezőket SMS-ben is értesítik arról, hogy hová nyertek felvételt.

2014-ben a legtöbben gazdálkodási és menedzsment alapszakra akarnak bekerülni, 7066-an jelentkeztek ilyen képzésre. Erre 460 ponttal lehet bekerülni a Budapesti Corvinus Egyetemen állami finanszírozással, 429 pont kell a költségtérítéseseknek. Sokan akarnak gépészmérnökök is lenni, 5 613-an adták be ide a jelentkezést és itt a legmagasabb az állami ösztöndíjas helyre jelentkezők száma is, 5 237. A Budapesti Műszaki Egyetemen 392 ponttal lehet bejutni erre a képzésre. Népszerű még idén a kereskedelem és marketing, turizmus-vendéglátás, mérnökinformatikus, ápolás és betegellátás, óvodapedagógus, pszichológia, műszaki menedzser és gazdaságinformatikus alapszak is. Idén már nincs a tíz legnépszerűbb között az egykori slágerszak, a kommunikáció, de idén is magas a bejutási küszöb – Szegeden 455 pont kell ahhoz, hogy államilag finanszírozott képzésen tanulhasson valaki, igaz, fizetős képzésen már a minimális 260 ponttal is be lehet kerülni.

Az összes ponthatárt a Felvi.hu honlapon közlik.

Tavaly mélyponton volt a felsőoktatásba jelentkezők száma, 95 445-en adták be felvételi kérelmüket. Ebből 72 671-en jutottak be valamilyen képzésre. Idén már többen, 106 056-an jelentkeztek, de ez még mindig elmarad a 2010-2011-es számoktól, amikor 140 ezren akartak bejutni a felsőoktatásba – derül ki az MTI grafikonjáról.

A legnépszerűbb kar a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara, ezt követi az ELTE bölcsészkara, majd ugyanitt a pedagógiai és pszichológiai kar. Az első ötbe a Pázmány és a Károli bölcsészkara is befért.

Budapesten, Pécsett, Szolnokon és a debreceni Campus Fesztiválon is van pontváró buli. Budapesten a Csörsz utcában Gypo Circus, Colorstar és Junkies koncert oldja a felvételizők feszültségét, Pécsett az Ivan & The Parazol játszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik