Belföld

Jogszerűtlen a vakáció az ovikban

A szakminisztérium szerint csak felújítás esetén lehet bezárni, de a gyerekek felügyeletét, ellátását akkor is biztosítani kell máshol.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságának – a Magyar Nemzet kérésre adott- állásfoglalása szerint az óvodai ellátásnak egész nyáron folyamatosnak kell lennie. Felújítás idejére ugyan bezárhatják az intézményt, de erre az időre is biztosítani kell a gyermekek nappali ellátását más épületben.

A lap azért kereste meg az államtitkárságot, mert tapasztalataik szerint gyakran előfordul, hogy óvodákat 4-5 hétre is bezárnak a nyáron, illetve a szülőket arra kérik, hogy gyermekeiket korábban vigyék haza.

Az államtitkárság hangsúlyozza, hogy a hatályos jogszabályok szerint az óvodai nevelési év szeptember 1-jétől augusztus 31-ig tart, és ez nem korlátozható helyi rendelettel sem.

Más a helyzet a bölcsődékben, ahol a nyári szünet idejére az önkormányzat biztosíthatja ugyan a napközbeni ellátást, de ez nem kötelessége. Azonban a fenntartónak minden évben március 31-ig tájékoztatnia kell a szülőket a nyári nyitva tartás rendjéről – olvasható a cikkben. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik