Belföld

Záporos kánikula vár ránk

A nagy hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hét megyére és Budapestre adott ki másodfokú figyelmeztetést péntekre. Ezzel együtt viszont több megyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

A napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint a főváros területén, ezért ezekre a területekre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki – derül ki az OMSZ MTI-hez csütörtökön eljuttatott veszélyjelzéséből.

A felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken arra is készülni kell, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Forrás: met.hu

Az előrejelzés szerint pénteken a nappali órákban képződő a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok lesz a napsütés. Elsősorban a délutáni, esti órákban szórványosan várható záporeső, zivatar. Napközben többfelé megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon helyenként megerősödik a szél. A zivatarok környékén viharos széllökésekre is számítani lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 15-20 fok között, a legmagasabb hőmérséklet pedig 28-32 fok között valószínű.

A tartós kánikula miatt péntek 0 órától vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik