Belföld

Bedurvul a kánikula – itt a hőségriasztás

Az ÁNTSZ óva int mindenkit a hétvégén várható nagy hőség miatt. Sok folyadék, óvatos napozás és naptej - ezek a kulcsszavak.

A tartós kánikula miatt péntek 0 órától vasárnap éjfélig hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez csütörtök délelőtt eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Az egyre melegebb éjszakák következtében a napi középhőmérséklet – pénteken főleg az Alföldön és a nagyvárosokban, szombaton és vasárnap másutt is – egyre többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot, így az országos tiszti főorvos által elrendelhető három fokozat közül most másodfokú intézkedés lép életbe.

Kiszáradástól, leégéstől óvnak

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket, továbbá védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával.

Ahogy arról beszámoltunk, vasárnap akár a 35 fokot is elérheti a hőmérséklet. Részletes időjárás-előrejelzésünk itt olvasható. 

A hétvégén tartós hőségre kell készülni: nappal akár 33 Celsius-fok is lehet, s néhol éjszaka sem lesz 21 foknál hidegebb. Néhol megélénkülhet, megerősödhet a szél, helyenként egy-egy zápor-zivatar hozhat rövid enyhülést – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzéséből.

Péntek

A nappali órákban képződő a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok lesz a napsütés. Elsősorban a délutáni, esti órákban szórványosan várható záporeső, zivatar. Napközben többfelé megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon helyenként megerősödik a szél. A zivatarok környékén viharos széllökésekre is számítani lehet.

A legalacsonyabb hőmérséklet általában 15-20 fok között, a legmagasabb pedig 28-32 fok között valószínű.

Szombat

Többnyire napos idő várható kevés gomolyfelhővel. Délután, este néhol előfordulhat záporeső, esetleg zivatar. Időnként megélénkül, zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél.

Éjszaka 15-21 fok lehet. Nappal 29-33 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap

Túlnyomóan derült, napos idő lesz, csapadék nem valószínű. Északnyugaton időnként megerősödik a szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A minimumhőmérséklet 16-21 fok között valószínű, napközben 30-33 fok várható. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik