Belföld

Háborút indított az RTL Orbán rezsimje ellen

"Gyakorlatilag senki nem maradt, de mi nem fogunk engedni"- idézi Dirk Gerkens RTL-vezér szavait hétvégi számában a Le Monde című francia lap.

Magyarországon az RTL Klub háborút indított Orbán Viktor rezsimje ellen címmel közölt tudósítást hétvégi számában a Le Monde. A német tulajdonú kereskedelmi csatorna élére állt egy kormányellenes elégedetlenségnek, mégpedig a 40 százalékos reklámadó által veszélyeztetett kereskedelmi érdekei és a médiafüggetlenség nevében – olvasható a távirati iroda által idézett a cikkben.

A legnézettebb csatorna több mint egy hónapja vitriolos kampányt folytat a miniszterelnökhöz közel állók ellen, és noha ellenzéki körökben eddig is ismertek voltak ezek a hírek, a nagyközönség csak most fedezi fel őket – írják.

A szerző idézte Dirk Gerkenst, az RTL Klub vezérigazgatóját, aki szerint “arról van szó, hogy megbüntetik az utolsó ténylegesen független médiatársaságot, mert ki akarják vezetni a piacról”. Gerkens a napokban egy másik francia lapnak arról is beszélt, hogy mostanában testőrökkel jár, mert egy közvetítőn keresztü fenyegetéseket kapott.

A Le Monde szerint az RTL ellenőrzés alá vonásának szándéka része annak a nyomásgyakorlásnak, amely a közelmúltban az Origo hírportált érte vagy amellyel “normalizálták” a Népszabadságot. A reklámbevételektől megfosztott ellenzéki sajtó haldoklik, ezekhez a bevételekhez – az RTL-t leszámítva – csak a hatalom által támogatott média jut hozzá – írta a lap. Az RTL vezérigazgatója szerint “gyakorlatilag senki nem maradt, de mi nem fogunk engedni”. Véleménye szerint “egy vállalat kisajátítása az Európai Unióban kellemetlen precedensként hatna”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik