Belföld

A német államfő is utánanéz az Origo-ügynek

A Magyarországon tartózkodó Joachim Gauck áthallásos beszédet mondott a Terror Házánál és megjegyezte, hogy a Deutsche Telekom tulajdonában álló Origo főszerkesztőváltása kapcsán utánanéz, mekkora ebben a német felelősség – tudta meg a Népszabadság.

Joachim Gauck budapesti látogatásakor a Kempinski szállodában vacsorán látta vendégül régi ismerőseit, Demszky Gábort, Kenedi Jánost, Kőszeg Ferencet és Varga Lászlót. A Népszabadság szerint az államfő munkatársai a találkozó alatt szorgalmasan jegyzeteltek. Az Origo főszerkesztőváltásával kapcsolatban az államfő megjegyezte, hogy ez fontos ügy, és utánanéz majd, hogy mekkora ebben a német felelősség.

Az Origo tulajdonosa közvetve ugyanis a Deutsche Telekom, de a német konszern korábban hevesen cáfolta, hogy a Magyarországon elnyert milliárdos mobiltender „ára” lett volna az Origo főszerkesztőjének eltávolítása.

A német államfő később a Terror Háza Múzeumban is elmondott egy rövid beszédet. A Népszabadság úgy tudja, hogy az elnök – az ünnepélyes körülményekre való tekintettel – eredetileg nem akart aktuálpolitikai vonatkozásokról beszélni, de végül mégis „üzent”.

„Nemcsak a terror jelent veszélyt a demokráciára, hanem az állami túlhatalom, arrogancia is” – fogalmazott. Gauck szerint terror nélkül is működhet az elnyomás, nem kell hozzá feltétlenül véreskezű hóhér. A kommunizmus késői időszakában például már nem a halottak jelezték a diktatúrát, hanem a nyilvánosság elnyomása, a demokratikus alternatíva hiánya. Ez ugyan nem annyira erőszakos, de épp annyira demokráciaellenes, mint a véres időszak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik