Belföld

Bébibummhoz vezet a pontokból összeálló nyugdíj

Botos Katalin nyugdíjszakértő szerint a javaslat társadalmi problémát orvosolna. Az MSZP a nyugdjakért aggódik.

Az embereknek nemcsak a társadalombiztosítási járulékot kell fizetniük, hanem azokra a gyerekekre is költeniük kell, akik később az ő nyugdíjjárulékukat megtermelik – mondta Botos Katalin közgazdász a köztévében a Népesedési Kerekasztal javaslatáról. A rendszer csak azt venné figyelembe, akinek a gyermeke legalább középfokú végzettséget szerzett, szakmát, illetve felsőoktatási intézményben tanult. Akinek több ilyen gyermeke van, az magasabb nyugdíjat kaphat.

Ezzel megszűnhet a gyermekvállalás visszaesése. Botos Katalin az M1 reggeli műsorában arra is felhívta a figyelmet, hogy az Alaptörvény szerint is el kell tartani szüleinket. Ennek általános formája a nyugdíjjárulék fizetése. A Népesedési Kerekasztal javaslata hosszú távú pénzügyi tervezésre ösztönöz, amit alaposan át kell gondolnia a társadalomnak. A lényeg, hogy továbbra is a befizetés lenne az alap, ezt csak módosítanák a felnevelt, taníttatott gyermekek.

Pontot érne a gyerek

A közgazdász szerint a rendszer nem kimondottan a gazdag szülőknek kedvezne. Botos Katalin közölte, hogy az általa kidolgozott pontrendszer minden pontja módosulhat annak függvényében, hogy a politikusok kicsi vagy nagy differenciálást akarnak. Szerinte a javaslatot egy szakértői stábnak kellene pontosítani.

Néhány éve Botos József, a pontrendszer másik kidolgozója, a Szegedi Tudományegyetem oktatója arról beszélt, hogy a járulékbefizetéseket egyéni számlán, pontokban gyűjthetnék az emberek. A mindenkori átlagbér egy pontot jelentene, a fizetett járulék töredékpontot. A nyugdíj mértékét úgy számítanák ki, hogy nyugdíjba vonuláskor a pontokat elosztanák a várható élettartammal, és ezzel az arányszámmal szoroznák meg az aktuális nemzetgazdasági átlagbért.

MSZP: tömeges nyugdíjcsökkentést álcáz a kormány

Az MSZP szerint több gyermek születéséhez valódi munkahelyek, alacsonyabb élelmiszerárak és adók, magasabb bérek kellenének. A Fidesz azért gondolkodik a gyermekszámhoz kötött nyugdíjon, hogy ürügyet találjon több százezer ember nyugdíjának csökkentéséhez – közölte néhány napja Bangóné Borbély Ildikó.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője arra reagált, hogy Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy lapinterjúban nem zárta ki, hogy a Népesedési Kerekasztal javaslatának egyes elemei megvalósuljanak.

Ki fog itt szülni a nyugdíjért?          

A magyar fiatalok kivándorlása nyugatra, az asszimiláció és az alacsony termékenység az a három népesedéspolitikai téma, amellyel mindenképpen foglalkozni kell. A gyermekvállalási korban lévők hét-nyolc százaléka külföldön él – mondta a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára a népesedési világnap alkalmából tartott tanácskozáson. Kapitány Balázs közölte: az elmúlt öt-hat évben indult meg a fiatalok tömeges kivándorlása. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik