Belföld

Tüntetés az olcsó tej ellen

Az árletörő hatású, olcsó tej- és tejtermékimport ellen vonulnak öt településen az utakra a hazai tejtermelők - értesült az agrárszektor.hu.

A mezőgazdasági szakportálnak a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácson belül alakult demonstrációs bizottság vezetője azt mondta, hogy öt településén – Budaörsön, Pécsen, Nyíregyházán, Ebesen és Nagytarcsán – vonulnak traktorokkal és munkagépekkel az utakra, ahol félpályás útlezárásokat, élőláncokat és más figyelemfelhívó akciókat szerveznek. Hegedűs Imre szerint a tiltakozásokat üzletláncok áruházai elé, illetve jelentős termékimportot lebonyolító társaságok telephelyeihez szervezik.

A hazai tejtermelők sérelmezik, hogy a dömpingáron behozott külföldi tej, tejtermék letöri a magyar felvásárlási árakat. A terméktanács 2015. március végéig kilogrammonként 101 forintos tejfelvásárlási alapárat határozott meg, de a félelmek szerint a tényleges hazai átvételi árak rövidesen 80 forintra is csökkenhetnek, ha a dömpingáras importtermékek terjednek a magyar piacon. Ez a támogatásokkal együtt is veszteséghez vezetne, elbizonytalanítaná az állattartókat. Magyarország a tejfelvásárlási árakkal a 24. helyen áll az EU-tagállamok között, azaz a magyar állattartók kifejezetten olcsón termelnek, a hatékonyságukkal nincs komoly gond, így a külföldi tejtermékek – ráadásul ideszállítva – nem lehetnének jóval olcsóbbak.

Pannon medve a csehektől

A hazai gazdálkodók szerint egyre inkább az import felé fordulnak a multik is. A Debrecenben és Mátészalkán érdekelt FrieslandCampina itthon forgalmazott egyes termékeit Lengyelországban gyártja, a répcelaki, zalaegerszegi és veszprémi tejüzemeket működtető Pannontej – amely a francia Bongrain tulajdonában van – Csehországban készít egyes Medve-sajtokat. 

A hazai hatóságok – bár számos más agrárgazdasági termékpályán sikeresen léptek fel az utóbbi időszakban – a tejágazati ellenőrzésekre a gazdák szerint nem fordítottak elegendő figyelmet. A termelők szerint a magyar tejek árában túl nagy a „kereskedelmi fázis” csaknem 50 százalékos részesedése, ami a Németországban csak 20 százalékos. A feldolgozói részarányt vizsgálva a szlovák, cseh tejek is versenyképesek lehetnek a magyar piacon. A demonstrációk nem a kormány ellen irányulnak, de a demonstráció szervezői szerint az agrártárca sem tett meg mindent az importveszély csökkentéséért, a válságegyeztetéseken „nesze semmi, fogd meg jól” álláspontot képviselt a hatékony intézkedések helyett.

Hegedűs Imre korábban azt mondta, a tiltakozással a fogyasztók és a kereskedők figyelmét akarják felhívni arra, hogy részesítsék előnyben a magyar tejet az importtal szemben, de elvárják azt is, hogy a kormány puszta erkölcsi támogatás helyett szigorúbb piacszabályozó intézkedésekkel vessen gátat az import aránytalanul nagy mennyiségű forgalmazásának.

A gyártók cáfolnak

A FrieslandCampina nemzetközi vállalatként cáfolja, hogy az import felé fordulna, valamint azt, hogy itthon forgalmazott egyes termékeit már most is Lengyelországban gyártja. “A FrieslandCampina nem részesíti előnyben az importot, vállalat az idei évben is mintegy 50-55 millió liter tejet vásárol fel magyar termelőktől a hazai üzemeikben történő feldolgozásra, és jövőre sem tervez ennél kevesebbel. A FrieslandCampina eddig Magyarországon gyártott és forgalmazott termékei közül egyik gyártását sem nem helyezte át más, külföldön lévő gyártóegységébe, így Lengyelországba se” – reagált az agrárszektor.hu-nak a vállalat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik