Pénzügy

Olcsóbb lesz a tej

Az uniós marháknak köszönhetjük.

 

Újra megjelenhetnek a hiperolcsó UHT-tejek a hazai élelmiszerláncokban. Ugyanis, mint az Agrárszektor.hu cikkéből kiderül, túlkínálat alakult ki az Európai Unióban a tejpiacon. Tavalyhoz képest ugyanis egyrészt nőtt a tejtermelés, másrészt több tejporüzem is megszűnt, így eleve több a nyers tej.

Mára az azonnali felvásárlásra szánt tej ára szinte feleannyi, mint tavaly ilyenkor – legalábbis a nyersanyagtőzsdén. Ám a felvásárolt tej egy részéhől feldolgozott termék less, aminek az árában az alapanyag áresése kevésbé érzékelhető számunkra, fogyasztók számára.

A magyar vásárlók zsebét akkor érinti igazán a tej árának az esése, ha a szlovák, osztrák, olasz gazdák úgy döntenek: felesleges tejet UHT-dobozba teszik és úgy hozzák forgalomba. Ennek az árában már érzékelhető a változás – és a hipermarketek le is szoktak csapni a jól akciózható olcsó készletekre.

A tartós tej fogyasztói ára jelenleg 200-500 forint közé esik literenként a Tescóban. Ám az Agrárgazdasági Kutatóintézet szerint már eleve sok a tej a magyar piacon is: több százezer literrel több a tej, mint múlt héten. Ennek megfelelően az árából is engedtek: ma 150 forintot kérnek egy 1,5 százalékos tartós tejért. (Erre az árra körülbelül 100 forintot tesznek rá az értékesítés során.)

A Tej Terméktanács szerint az olcsó külföldi tej a fogyasztóknak átmenetileg kedvezhet, ám a hazai tejtermelők és tejfeldolgozók számára hátrányos lehet, mert a tejárak letörésével fenyegethet.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik