Lengyel lap: „Orbán leszopta Putyint”

A lengyel lehallgatási botrányban nyilvánosságra került hangfelvételeken a magyar miniszterelnök neve is előkerült. A lengyel elit nincs róla jó véleménnyel. A Mol vezetőjéről is rázós dolgok hangzottak el.

A Wprost lengyel hetilap által ma nyilvánosságra hozott beszélgetést a Gépnarancs idézte. Egy felvételen a lengyel állami olajtársaság, az Orlen vezetője, Jacek Krawiec beszélget Paweł Graś kormányszóvivővel. Krawiec szörnyülködve említi, hogy Magyarország orosz atomerőművet épít, amihez tízmilliárd eurós orosz hitelt vesz fel. A cégvezető szerint „Orbán leszopta Putyint”, az orosz elnök „felcsapott farokkal sétál örömében”.

Krawiec azt is említi, hogy Magyarországon találkozott Hernádi Zsolttal, a Mol vezérigazgatójával. A 444 fordítása szerint ezen a beszélgetésen elhangzott, hogy a horvát vesztegetési botrány miatt körözött Hernádi Zsolt pere Magyarországon zajlik le, és a vádat ügyészként a Mol jogi igazgatójának felesége képviseli, aki fel fogja menteni Hernádit az ügyben, amit minden EU-tagállamnak el kell ismernie.

Az elmúlt hét óta hatalmas politikai vihart kavart a Wprost azzal, hogy lengyel politikai vezetőkről kompromittáló beszélgetéseket tesz közzé. Így kiderült, hogy Donald Tusk jelenlegi lengyel elnök 2005-ben a választási kampányban kifizette riválisa adósságát, hogy az cserébe visszalépjen és Tuskot támogassa. Azt nem tudni, hogy ki és kinek a megbízásából készítette a felvételeket.

A (majdnem?) tökéletes trükk

És így volt: Hernádi elvileg megúszta a korrupciós vádakat úgy, hogy Golácz Ábel felesége, a MOL volt jogi igazgatója, Dr. Bánhegyi Ilona feljelentette pótmagánvádas eljárással, mégpedig ugyanazok alól a vádak alól, amelyekkel a horvátok is előálltak (érdekes, hogy az eljárás során a koronatanú Robert Jezic nem jelent meg a bíróságon, mert rákkal kezelték, de „A pótmagánvádló jogi képviselője – azért, hogy az ügy mielőbb befejeződjön – elállt a tanú későbbi meghallgatásától”, ami azért érdekes, hisz ezzel önként lemondott egy neki fontos tanú meghallgatásától – a per gyors lefolytatása mindent felülírt… Vajon egy kártérítési perben tényleg a gyorsaság számít, vagy az, hogy minél nagyobb eséllyel megítéljék a beperelt fél károkozását). A bíróság felmentette Hernádit (bár Hernádi a kiszivárogtatott iratok szerint áprilist jelölte meg az ítélet megszületési idejének, végül ebben tévedett, mert csak május végén mentették fel). Márpedig a magyar bíróság ítéletei az egész EU-ban érvényesek, és ezek után nem is körözhetik Hernádit a horvátok. Akiknek lesznek még jogi fegyvereik, de jelentősen gyengébbek.