Belföld

Nem jön az atomvonat Oroszországból

Nem érkeznek vasúti szállítmányok az atomerőműveket működtető üzemanyaggal – ezt mondták a képviselőknek a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén, értesült a Népszabadság.

A lap úgy tudja, hogy Szél Bernadett LMP-s képviselő vetette fel a témát, aki arra volt kíváncsi, hogy mi lesz a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemekkel, amiket az idei év végéig ki kellene szállítani Oroszországba. Ekkor kapták a képviselők azt a tájékoztatást, hogy a bizonytalan hatalmi viszonyok és a fegyveres konfliktus miatt nem járnak az atomvonatok, viszont „nincs gond”, mert már keresik az alternatív útvonalakat.

A Népszabadság azt írja, hogy a kiégett és sérült fűtőelemek miatt nem lehet komolyan venni azt, hogy nincs gond, mert a kiégett és sérült fűtőelemek sokkal veszélyesebbek az újaknál, vagyis ha az új fűtőanyag behozatala nem megoldható, a régiek elszállítására esély sincs. Az alternatív útvonal keresése nem reális, mert a legutóbbi szállítási egyezményt is hat éves tárgyalássorozat előzte meg.

Az atomvonatok egyébként nem felépítésük miatt különlegesek, hanem amiatt, hogy azokat fegyveres őrség kíséri és más biztonsági óvintézkedések, például átmeneti repülési tilalom is érvényben vannak az útvonalukon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik