Belföld

2,7 milliárd forintot takarékoskodtak össze a honatyák

A vagyonnyilatkozatok szerint átlagosan 13,7 millió forint megtakarítása van az új parlament egy képviselőjének, amely több mint egy millióval magasabb összeg az előzőnél – derül ki a Blikkből.

A leköszönt parlament átlagos tagja még 12,3 millió forintot tett ki. A gyarapodás annak ellenére jelentős, hogy több igazán tehetős politikus is búcsúzott a parlamenttől. Így például a leggazdagabb képviselőnek számító MSZP-s Veres János (345 millió forint) vagy a 171 milliós megtakarítást elérő, szintén szocialista Puch László. Így némi meglepetésre egy újonc lett a leggazdagabb képviselő: a korábban ügyvédként dolgozó fideszes Tuzson Bence 198,6 millió forinttal – derül ki a Blikkből.

Feltűnő, hogy minden negyedik képviselőnek semmilyen megtakarítása sincs. A 47 napról napra élő politikus között olyan is akad, akiknek fizetése jelentősen meghaladta a havi egymilliót is. Így például Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor külügyminiszter és Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető is azt vallotta, hogy nincs pénzük a számlájukon.

Kiszelly Zoltán politológus szerint a képviselők gyarapodása nem meglepő. Viszonylag jól keresnek, és az egykulcsos adónak is ők a fő kedvezményezettjei.

A parlamenti képviselőknek mindemellett nemcsak a megtakarításuk nőtt, hanem a tartozásuka is. Átlagosan 6,5 millió forintnyi hitelt nyög jelenleg egy képviselő, míg az előző Országgyűlés idején még csak 5,3 millió forintot tett ki ez az összeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik