Belföld

Lázár a CIA és a Moszad felé mozdulna

Kedden kezdődött, szerdán folytatódik a miniszterjelöltek meghallgatása - a leendő tárcavezetők az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt adnak számot terveikről.

Igen Európára és az atomenergiára, nem a halálbüntetésre

Kedden kezdődtek a miniszterjelölti meghallgatások, több új kormánytag, így Trócsányi László és Seszták Miklós is beszámolt terveiről az Országgyűlés bizottságainak.

Pintér Sándor: ebben a ciklusban lesz rendőri életpályamodell

Az életpályamodellel óriási adósságot kell törleszteni a rendőrök fizetésével, szolgálatellátásával, egyéb juttatásaival kapcsolatban. A miniszter a meghallgatásán a célok közé sorolta egyebek mellett az önkormányzatok feladatfinanszírozási rendszerének megszilárdítását, költségvetési informatikai rendszer létrehozását, a közfoglalkoztatás folytatását és a ciklus végére teljes foglalkoztatást, a foglalkoztatás növelését a büntetés-végrehajtásban és a teljes körű önellátást, valamint a szakszolgálatok jelentős technikai fejlesztését.

Erős kapcsolat a CIA-val és a Moszaddal

Lázár János célja, hogy három év múlva a magyar hírszerzés az egyik legerősebb, leghatékonyabb legyen Európában. Ehhez az IH költségvetési támogatásának növelésére, további megerősítésére és fejlettebb technikával való munkavégzésre van szükség. Kiemelten fontosnak nevezte továbbá az amerikai, az izraeli és a német titkosszolgálatokkal való együttműködés további erősítését.

Az IH munkájában kiemelten kezelik a jövőben a gazdasági és az energiabiztonság területét. Mint kifejtette: el kell hárítani minden a magyar gazdaságot veszélyeztető támadást, s fenn kell tartani a magyar gazdaságba, az állampapír- és kötvénypiacba vetett bizalmat. Hozzátette: a magyar gazdaság versenyképessége nagymértékben függ az energiaáraktól. A kormány olcsó energiára épülő gazdaságszerkezetet célzott meg, amelynek keretében az olcsó energia mellett, az ország energiafüggetlenségét is erősíteni kell.

Lázár János elmondta: Orbán Viktor kormányfő azt várja tőle, hogy a minisztériummá átalakuló Miniszterelnökség Közép-Európa leghatékonyabb kormányzati struktúráját segítse, annak “motorja legyen”.

Lázár mindkét bizottsági meghallgatásban hangsúlyozta, hogy a miniszterelnökséghez tartozik annak a 300 milliárd forint értékű stratégiai megállapodásnak a felügyelete is, amit a Deutsche Telekommal kötött a kormány, és az a lényege, hogy széles sávú internetet akarnak biztosítani mindenhol az országban.

Fazekas: a mezőgazdaság továbbra is a nemzetgazdaság egyik fő hajtómotorja lesz

Ugyanúgy, ahogyan ez az elmúlt években volt, amikor mintegy 30 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye – hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti miniszterjelölti meghallgatásán. A bizottság hét kormánypárti igen szavazattal, négy ellenzéki ellenében támogatta Fazekas Sándor kinevezését a Földművelésügyi Minisztérium élére.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az agrárium irányítása továbbra is a minisztérium feladata lesz, és csak egyes fejlesztéssel összefüggő feladatok kerülnek a Miniszterelnökséghez. A miniszterjelölt kitért arra, hogy a magyar mezőgazdaság a mostani kormányzati ciklus végére a tervek szerint eléri az 1990-es termelési szintjét.

Jégvédelem és vízstratégia

Megemlítette az állattartó telepek korszerűsítésének fontosságát, a vetőmag-termesztés fejlesztését, a zöldség-gyümölcs ágazat korszerű feltételeinek megteremtését, a tanyafejlesztést, továbbá a biotermesztés erősítését, valamint a sertéstartás feltételeinek jobbá tételét, ami az állatszám növekedésével jár.
A képviselők felvetették a mezőgazdaság időjárási kitettségének csökkentését, amire a miniszter úgy válaszolt, hogy elkészült a nemzeti vízstratégia, és dolgoznak az országos jégvédelmi rendszer kiépítésén is.

Ne telepítsenek tölgyek közé akácot!

A képviselők felvetették az akácerdők problémáját. Fazekas Sándor szerint az akácot azokon a területeken, ahol más fafaj nem él meg, ott tovább kell szaporítani, mivel ezt a változó éghajlati viszonyok szükségessé teszik. Ahol azonban e fafajnak semmi keresnivalója, oda azt nem szabad betelepíteni. Példaként említette, hogy például tölgyerdőkbe akácfát senki ne akarjon telepíteni.

Felvetődött Kishantos ügye is, ami a miniszterjelölt szerint általában nem az aminek látszik,  szerinte ugyanis ezt az ügyet a politika emelte az érdeklődés homlokterébe. Kishantos, véleménye szerint “pártközpont, mivel az  Élőlánc Magyarországért tevékenysége erősen köthető a kft.-hez”. Emellett bírósági ítélet mondta ki, hogy a korábbi bérlőknek nincs keresnivalójuk a területen, mivel a bérleti szerződésük lejárt – hangsúlyozta.

Balog: cél, hogy a nemzetiségi szószólók érdemi munkát tudjanak végezni

Ez a kormány érdeke is, mert ezzel is segítik a kabinet munkáját – erről Balog Zoltán miniszterjelölt beszélt az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága előtt szerdai meghallgatásán.

Egyre többen vállalják kettős identitásukat

A jelenleg is az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető politikus beszámolójában örömtelinek nevezte, hogy az elmúlt három évben megháromszorozódott a nemzetiségi fenntartású intézmények száma, ahol jelenleg 4500-an tanulnak.

Pozitívumként említette azt is, hogy a legutóbbi népszámlálás adatai szerint egyre többen vállalták kettős identitásukat, volt olyan, ahol megduplázódott az egyes nemzetiséghez tartozók száma, viszont folyamatosan csökken azok száma, akik anyanyelvként használják nemzetiségi nyelvüket, ami fontos eleme a kulturális autonómiának. Az intézmények finanszírozásával kapcsolatban ígéretet tett arra, hogy a tanév végén átnézik azt, begyűjtik a működésre és fenntartásra szánt összegeket. Megnézik, mi mibe került, azt összeadják, átlagolják – fogalmazott a tárcavezető, és “ha több, akkor otthagyjuk (az intézménynél), ha kevesebb, kipótoljuk” – tette hozzá.

A tankönyvháborún kívül

A nemzetiségi tankönyvellátás helyzetére válaszolva azt mondta, a nemzetiségi tankönyvek “kikerültek a tankönyvháborúból”, ezeket a tankönyveket nem érintheti a szabályozás. Azt kérte a szószólóktól, hogy jelezzék, mely könyvek nincsenek rajta a “hatályos” tankönyvlistán, mert akkor azokat is felveszik a tankönyvjegyzékbe.

Lázár Közép-Európa leghatékonyabb kormányát alakítaná ki

Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnökség működését koordináló miniszterjelölt, Lázár János az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának azt mondta, arra törekszik, hogy a Miniszterelnökség a kormányzatban válogatott elitcsapat legyen. Hozzátette, hogy nem a kétharmad, hanem a háromharmad kormánya akar lenni a kabinet, ami minden magyar választópolgár érdekét képviseli. A tárca fogja majd össze a kormány általános politikáját, magába foglalja a fejlesztéspolitikai, nemzetpolitikai és vidékfejlesztési államtitkárságokat. A Miniszterelnökség felügyeli a kormányhivatalok munkáját is.

Fazekas: a mezőgazdaság a nemzetgazdaság hajtómotorja marad

Fazekas Sándor, a földművelésügyi tárca várományosa a mezőgazdasági bizottság előtt elmondta, hogy továbbra is a nemzetgazdaság egyik fő hajtómotorja marad a mezőgazdaság, aminek teljesítménye az utóbbi években 30 százalékkal nőtt.

Navracsics: minden törvényes lehetőséget az asztalra kell tenni az autonómiáért

Navracsics Tibor, a külügyi és külgazdasági tárca várományosa arról beszélt az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt, hogy a külpolitikának hozzá kell járulnia a nemzetpolitikai célok eléréséhez és támogatni kell a határon túli magyarlakta területek gazdasági életét. Arra a kérdésre, hogy támogatná-e a külpolitika a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit, azt mondta: egy demokráciában minden lehetőséget, ami alkotmányellenes és nem jogsértő, az asztalra kell tenni.

Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén Navracsics azt mondta, hogy a magyar Európa-politika fő célja a nemzeti érdekek képviselete, ennek érdekében a szövetségkötésre kell nagy hangsúlyt fektetni, de konfliktusokat is fel kell vállalni, ha szükséges. Elmondta, hogy csak az a tagállam lehet sikeres, amely pontosan meghatározza az érdekeit, pontos jövőképe van, és tudja, mit akar. Szerinte a bővítés- és szomszédságpolitika kérdésében kormányokon átívelő konszenzus lehet minden párt között.

Balog: önálló család- és ifjúságügyi államtitkárságot hoznak létre

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterjelölt az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt elmondta, hogy önálló család- és ifjúságügyi államtitkárságot alakítanak ki, ehhez tartozik majd a drogstratégia végrehajtása. Korábban több lap is azt írta, hogy Zombor Gábor, Kecskemét fideszes polgármestere és a bizottság elnöke esélyes az egészségügyi államtitkári posztra, a bizottsági ülés kezdetén Balog tett is erre vonatkozó utalást – azt mondta Zombornak, hogy „lehet, hogy még közelebb fogunk ülni egymáshoz”. A bizottságban függetlenként ülő Szabó Tímea kérdésére Balog elmondta, hogy a tárca államtitkárainak várhatóan harmada nő lesz. A szocialista Korózs Lajos felvetette, hogy a rendszerváltás óta nem volt akkora szegénység az országban, mint az elmúlt négy év kormányzása után, és diszkriminatívnak nevezte azt az intézkedést, ami csak nőknek biztosít lehetőséget arra, hogy negyven év munka után nyugdíjba menjenek. Balog gátlástalan demagógiának nevezte Korózs szavait, azt mondta, ő már akkor cigánygyerekeket tanított a diósgyőri gépgyárban, amikor Korózs az MSZMP-s párttagkönyve után rohangált. Kikérte magának, hogy a szocialista képviselő kioktassa szegénységből, azt mondta, ő szegény emberek közül jött és nem csak visszajár, de köztük is él. A jobbikos Sneider Tamás szerint komoly probléma a kábítószer-fogyasztás tömegessé válása a falvakban, cigány fiatalok körében.

Balogot az igazságügyi bizottság is meghallgatta, ott elmondta, hogy a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását a munka és a tanulás segíti, és fontos, hogy ne legyen olyan intézkedés, ami elzárja őket ezektől a lehetőségektől. Beszélt az „etnobiznisz” visszaszorításáról, hogy ne vehessenek fel támogatást olyanok, akik csak ezért vallják magukat valamilyen csoporthoz tartozónak. Előrelépésnek nevezte a nemzetiségek kulturális autonómiájának kiterjesztését és azt, hogy nőtt az egyházi fenntartású oktatási intézmények száma. A finanszírozási rendszert újra kell gondolni ezen a területen – vélte a miniszterjelölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik