Belföld

Európa és az atomenergia mellett is kiállnak a miniszterjelöltek

Kedden és szerdán az illetékes bizottságok meghallgatják az új kormány miniszterjelöltjeit.

Balog: “kiszolgáló szerep” a kultúra területén

Az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterjelölt elmondta, hogy tárcája az elmúlt két évben a hozzá tartozó területek, az oktatás, a kultúra és az egészségügy összehangolására törekedett. Szerinte az oktatásban végrehajtott nagyszabású átalakítás hatását még korai értékelni. A kultúra területén a kormány “kiszolgáló szerepet” szán magának – mondta.

Balog Zoltán a kulturális bizottság ülésén. (MTI / Kovács Tamás)

Balog Zoltánt kilenc igen és hat nem szavazattal a bizottság támogatásra érdemesnek találta.

Trócsányi: a halálbüntetésnek nincs realitása

Megmaradna a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés, de a halálbüntetés bevezetésének nincs realitása – mondta Trócsányi László igazságügyminiszter-jelölt az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt. A halálbüntetés bevezetését az Európa Tanácsból való kilépés tenné lehetővé, de a tárca várományosa szerint ennek nincs realitása. A közigazgatási eljárásról, valamint az ügyvédekről szóló törvényt átgondolandónak tartja.


Trócsányi László az igazságügyi bizottság előtt. (MTI / Illyés Tibor)

Trócsányi László kinevezését 7 igen és 2 nem szavazattal, valamint két tartózkodással a bizottság támogatta.

Varga: több munkahely, nagyobb versenyképesség

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterjelölt kedden elmondta, hogy célja a gazdasági növekedés kiterjedtebbé, stabilabbá tétele és a foglalkoztatás további bővítése. Szerinte az idei 2,9 százalékos államháztartási hiánycél teljesülését nem fenyegeti veszély, de hozzátette, hogy az idei költségvetés is “fejnehéz”, azaz az év első hónapjaiban jelentős kiadások keletkeztek, a nagyobb bevételek pedig az év végén érkeznek. A szakképzés felügyelete a nemzetgazdasági tárcához kerül, közép- és felsőfokon a minisztérium a kamarákkal együtt alakít ki új rendszert. Nem tervez változást az egykulcsos adórendszerben. Hozzátette, hogy idén a kormány nem tervez új devizakötvény-kibocsátást, az államháztartás finanszírozását a hazai forintpiacról oldanák meg.

Varga Mihály a költségvetési bizottság előtt. (MTI / Kovács Attila)

A költségvetési bizottság tíz igen és három nem, a vállalkozásfejlesztési bizottság hat igen és négy nem szavazattal támogatta Varga újbóli kinevezését.

Seszták: az ország számára nélkülözhetetlen az atomenergia

Seszták Miklós, a nemzeti fejlesztési tárca várományosa a fenntartható fejlődés bizottsága előtt azt mondta, hogy az energiaellátás biztonságát nem lehet atomerőmű nélkül fenntartani. Az ukrán-orosz feszültség kapcsán elmondta, hogy a gázfüggőség kérdésével is foglalkozni kell, fel kell készülni Magyarországtól független váratlan eseményekre. Szerinte a meglévő energiastratégiában szereplő atom-szén-zöldenergia hármason indokolatlan lenne változtatni.

Hét igen és három nem szavazattal a bizottság támogatta Seszták kinevezését.

Navracsics: nem kérdés Magyarország európaisága

Remélhetőleg sikerül visszaállítani a konszenzust a külügyekben – mondta keddi meghallgatásán Navracsics Tibor, a külgazdasági és külügyi tárca várományosa. A külügyi bizottság előtt Navracsics hangsúlyozta, hogy lehetnek viták és egy demokráciában elkerülhetetlen, hogy külpolitikai kérdésekben is legyenek, de konszenzusra lehet jutni alapvető kérdésekben. Szerinte a klasszikus diplomácia mellett egyre fontosabbá válnak a külgazdasági és kulturális kapcsolatok. Kiemelte, hogy soha senki nem kérdőjelezheti meg Magyarország Európához tartozását.


Navracsics Tibor bizottsági meghallgatásán (MTI / Illyés Tibor)

A bizottság hét igen szavazattal, három nem és egy tartózkodás ellenében támogatta Navracsics Tibor kinevezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik