Belföld

“Egyszer még miniszterelnök lesz Rogán Antal”

Sehogy sem stimmel a balatonlellei Rogán-villa mérete matematikailag, hiába adták ki Rogán Valéria vagonnyilatkozatát, abból sem derül ki semmi.

A Fidesz frakcióvezetőjének meggyűlt a baja a vagyonnyilatkozatával, korábban eltitkolta lakása egy részét, majd a nyaralójának pontos adatait sem sikerült eltalálnia. A villa ugyanis a bevallott 130 négyzetméter helyett legalább 200 négyzetméter lehet. Rogán mindezt nem tagadta korábban a hvg-nek, sőt, szerinte helyesen járt el, ő ugyanis csak ennyit használ az ingatlanból, amin a húgával osztozik. Azt ugyanakkor nem árulta el, tulajdonképpen hány négyzetméteres is a nyaraló.

Később kiadták Rogán Valéria, Szakonyfalu polgármesterének vagyonnyilatkozatát is, a hvg járt ott, hogy betekintsen ebbe.

Rolexes kormányfő?

Szakonyfalu nem ismeretlen előttünk, hiszen az országgyűlési kampány hevében Orbán Viktor is ellátogatott oda, Rogán Antal pedig néhány pillanatra még a Szittyó italboltba is beugrott, ahol egy feltűnően jókedvű vendég hosszasan mesélt arról, milyen is volt puszta kézzel szénát hordani gyermekként az azóta politikussá lett szakonyfalui fiúval.

A falusiakat nem igazán érdekli a balatoni villa bevallott és valós mérete közti anomália, sokat tett a frakcióvezető a faluért, mondják. Más nem érdekli őket, az sem, „ha nyolc Rolexet hordana” egyszerre. A lényeg, hogy „egyszer még miniszterelnök lesz belőle” az ottaniak szerint.

Sokkal okosabbak nem lettünk

A vagyonnyilatkozatot csak helyben lehetett megtekinteni, de az nem derült ki belőle, mekkora a villa mérete pontosan. A frakcióvezető papírjaiból az derült ki korábban, hogy belterületi lakóházként és udvarként egy 875 négyzetméteres telek van feltüntetve, amin egy 130 négyzetméteres ház áll. A lapnak nyilatkozó szakértők azonban jóval nagyobbra becsülik a villát a földhivatali papírok alapján. Valaki 154-180 négyzetméterre becsüli, mások 226-ra.

Rogán Valéria vagyonnyilatkozata azonban egy az egyben megegyezik testvére beszámolójával, 130 négyzetméter, amiből 50 százaléknyi tulajdonrész az övé. De ha mindketten ötven százalékot tulajdonolnak, akkor az eddigi logika alapján az derül ki, hogy a villa a százharmincnak a duplája, tehát 260 négyzetméter.

Szakonyfalu polgármestere nem akart válaszolni a vagyonnyilatkozata körüli anomáliákra, így még mindig nem tudni, mekkora a Balaton-parti ingatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik