Belföld

Rogán szülőfalujában vendégelte meg Orbánt

rogán antal (rogán antal, )
rogán antal (rogán antal, )

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője meghívta szülőfalujába Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy bemutassa neki édesanyját – írja a Blikk.

A vendéget Rogán Valéria, Szakonyfalu polgármestere, a frakcióvezető testvére kalauzolta az alig 350 lelket számláló falucskában. „Ritkán van itthon a testvérem, nagy dolog, hogy eljött, és elhívta magával Orbán Viktort. Többnyire mi járunk Budapestre anyuval Tónihoz és a feleségéhez, Cilihez” – mesélte Valéria a Blikknek.

Rogán Antal pedig néhány pillanatra még a Szittyó italboltba is beugrott, ahol egy feltűnően jókedvű vendég hosszasan mesélt arról, milyen is volt puszta kézzel szénát hordani gyermekként az azóta politikussá lett szakonyfalui fiúval.

Rogán lepofozták a szülőfalujában

– Olvasom, ministráló kiskölökként mise alatt rugdosta fehér ruhás pajtásait, amiért egyszer maga a plébános pofozta le önt.

– Így volt, rosszalkodtam, pofon is csattant, utóbbi természetesen nem a szentélyben.

– A frász ezek szerint Zalában sem a liturgia része.

– Semmiképpen. A templomokban van hátul az a… na, hogy is hívják azt a helyiséget, ahol a papok öltöznek? Nem jut eszembe.

– Bizonyára ráncolná szemöldökét a Bazilika bíborosa, ha a fülébe jutna, hogy alapfogalmakkal nincs tisztában a kerületének polgármestere. Bár, aki térnyi díszkövet ád az egyháznak, mint ön, annak megbocsáttatik e kis memóriazavar.

– Jó barátságban vagyok az egyházzal. Odahaza a kertünk végében áll a szakonyfalui templom, a dédapám adományozta a telket az építéséhez.

– Egyes források szerint egyházi iskolába íratták volna önt a szülei, de mivel nem jutott pénz bencés kollégiumra, maradt a szentgotthárdi Vörösmarty. Másutt viszont azt nyilatkozta: a plébános szánta egyházi iskolába, de ön ellenállt. Melyik az igaz?

– Mindkettő. Pénz se, kedv se volt. Pannonhalma messzinek tűnt, és nem akartam kiszakadni a családból, a barátok közül. Keveset érzékeltem én akkor a világból. Ugyan rengeteget olvastam, de ritkán mozdultam ki, hiszen egy parasztcsalád nem utazik. Évente egyszer eljutottam a Balatonhoz, és kifújt.

Fotó: Neményi Márton

– Miket olvasott?

– A teljes falusi könyvtárat, válogatás nélkül, sajnos. Zömmel tudományos-fantasztikusokat, köztük remek Zsoldos Pétereket, meg Agatha Christie-t és történelmi regényeket. Ma sem tudom, mi alapján válogatnak össze egy falusi könyvtárat, de hogy sok verseskötet nem jutott bele, az biztos. Amúgy belevágtam a Háború és békébe is, méghozzá tizenegy évesen.

– Korainak tűnik.

– Nem mondom, hogy tetszett. De a végére értem.

– Mint Woody Allen? „Elvégeztem egy gyorsolvasási tanfolyamot, aztán egy óra alatt kiolvastam a Háború és békét. Az oroszokról szól.”

– Bennem ennél kicsit több maradt meg.

– Miről szól a Háború és béke?

– Gyerekfejjel úgy tűnt, hogy az emberi nyűglődésről. Legalábbis tizenegy évesen valami ilyesmi csapódott le bennem.

(Forrás: Mozgó Világ, 2011. november)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik