Belföld

„Viktor, balek vagy!”

Az országgyűlési választások előtt nem volt, most is csak úgy tettek.

Prológus

Az ATV adott otthont a vitának, amit Bajnai Gordon és az Együtt kezdeményezett, a pártot is ő képviseli, bár ő nem utazik Brüsszelbe, ha nyer, Jávor Benedek annál inkább. Ott van még rövidke hezitálás után az MSZP és Szanyi Tibor, a Jobbik és Morvai Krisztina, az LMP és Meszerics Tamás, az SMS-es Tóth Tamás (akik a halálbüntetés bevezetésével kampányolnak és egy az egyben lopták a kampány képeit), és a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt és Kásler Árpád. Az a Kásler Árpád, akinek a pártja 300 milliót kapott az országgyűlési kampányra, de a pénz visszafizetéséről nem akart beszélni. Inkább idegesen lecsapta a telefont.

Nem vitázik a Fidesz, mert ők senkivel sem vitáznak már évek óta, se a Parlamenten belül, se azon kívül, ők szabadságharcolnak. Gyurcsány „nácikkal nem vitatkozunk” Ferenc sem lesz ott, pedig ő szinte hazajár a csatornához (olyannyira, hogy később az Egyenes Beszéd vendége is lesz), a párt bojkottálja a Jobbikot. Korábban az ATV sem engedte be a Jobbikot, de ez már a múlt, Vona Gábor a minap Putyinnal telefonált Kálmán Olga műsorából.


forrás: MTI

Első felvonás – A mérleg

Rövid bevezető után a pártok először mérleget vonnak hazánk EU-s tagságáról. Nehéz dolog visszaadni azt, amit látott az ember. Mert ilyet még nem látott. Kásler Árpád kigombolt ingben olvas, inkább szaggatottan, mint folyékonyan, Tóth Tamás saját, családi tragédiájából kifolyólag szinte minden témát a halálbüntetésre futtat ki, Meszerics Tamás pedig lebeg. Lebeg, mert egyetemi tanárként sem illik a sorba, és szűz politikusként sem lehet felhánytorgatni a múltját. Sokan a meg sem jelent Fidesznek is üzentek, Szanyi szerint Orbán balek, amiért nem jött el vitázni.

Az EU-s mérleg megvonásakor Bajnai szerint, ami baj és hátrány ért minket, azt csak a mindenkori kormányoknak köszönhetjük, nem Brüsszelnek, ezzel szemben Morvai elég tömör: a mérleg katasztrofális.

Az MSZP listavezetője értetlenségének adott hangot, nem érti, hogy ha valaki lehordja az uniót, akkor miért igyekszik oda, de szerinte a mérleg pozitív. (Természetesen minden jelöltnek van véleménye, csak 1) értelmezhetetlen 2) visszaadhatatlan, igyekszünk csak a lényeget leírni.)

Második felvonás – A követelmények

A dokumentumfilmbe oltott esetlen és időszakos helyzetkomikum ráfordul a második kérdésre, ki milyen uniót szeretne. Kásler Árpád, aki állítja, hogy „teljesen más kérdést kaptam, de megoldjuk”, na ő valós nemzeti érdekvédelmet akar, ami jól hangzik, de nem bontja ki a dolgot. Tóth Tamás (SMS) először és utoljára nem futtatja ki a válaszát a halálbüntetésre, ő olyan uniót szeretne, ahová nem az itthon elhasznált politikusokat küldjük.

Ezzel ellentétben Szanyi, aki jó pár évig volt itthon politikus, kijelenti: dolgozni megy Brüsszelbe, ha kell, az unió erejével kényszerítenének ki a kormánytól áfacsökkentést. Az Együtt–PM listavezetője szerint pedig özönvíz van ma Európában, az unió pedig egy bárka, amin ott kell lenni. Nem mentőcsónakba ülni vagy szörfözni a hullámokon, Noé bárkáján kell utazni. Utoljára ilyen vizes hasonlatot Harrach Pétertől (KDNP) hallottunk.

Harmadik felvonás – A szakmázás

Deutsch Tamás vajon hányszor gondolta a vita közben, hogy „ejnye, de jó lenne ott lenni és nevetgélni rajtuk, velük.” Hisz’ – Meszerics szavaival élve – a vita látszatvita volt. Az LMP jelöltjénél maradva, kikerülve Brüsszelbe ő a munkanélküliség enyhítené (a harmadik etapban önállóan választott szakpolitikákat mutathattak be a jelöltek), Bajnai az EU-s pénzekre figyelne, de nagyon, Tóth = halálbüntetés, Kásler pedig meglepő módon Paks-ellenes hangot üt meg, a megújuló energia híve. Morvai Krisztina földvédőként tündököl, Szanyi Tibor pedig nem szakmázik, előhúz egy „Miről szól az Európai Parlament” kisokost és rögtönzött társadalomismeret órát tart a témában.

Epilógus

A hat jelölt a végén elmondhatta, miért kell rájuk, de ennél sokkal érdekesebb, hogy mi is volt ez a másfél óra. Olvasásóra, amelyiken valaki átment, valaki megbukott (ha online felkerül a vita valahová, érdemes lesz kattintani), és egy kis politikai üzengetés a négy nagy párt részéről, amit bármelyik lakossági fórumon lehet hallani tőlük. Csak itt most többen láthatták, hallhatták.

Az egyedüli érdekesség az volt, hogy Bajnai Gordon látványosan a Jobbik ellen hangolta politikáját. Már nem a Fideszt akarja befogni, a Jobbik előretörését igyekszik megakadályozni. „A Jobbik politikája nemzetellenes, a Jobbik az elégedetlenségre épít, magyart fordít szembe a magyarral.”

Politikai értelemben a legjobban a Fidesz járt. „Ki oda se ballagott, még jutalmat is kapott.”

Meg a DK, mert a vita után nem sokkal Gyurcsány ül be Kálmán Olga Egyenes Beszédjébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik