Belföld

Szita Bence apja: Pofátlanság, hogy felhasználták a fiamat

A Seres Mária Szövetségesei (SMS) nevű párt, amely egyébként az "Élet pártjaként" hirdeti magát, a halálbüntetés bevezetésével kampányol az Európai Parlamenti (EP) választásokra. Kampányfilmjükben az elmúlt évek brutális gyilkosságait idézik fel, például Szita Bence tragédiáját. Megtudtuk, több képet, illetve videót a jogtulajdonos engedélye nélkül használtak fel. Szita Bence apja lapunknak elmondta, felháborítja, hogy történetüket - ugyancsak a megkérdezésük nélkül - ilyen célra használták fel.

Megdöbbentő videóval jelentkezett az SMS az EP-kampány során, melyben híradós anyagok és képek segítségével idézik fel Szögi Lajos, Bándy Kata és Szita Bence tragikus halálát. Az anyagban az MTVA-s bejátszásokon kívül felhasználták Bándy Kata, Szögi Lajos és Szita Bence képmását is, így téve őket egy politikai kampány reklámarcaivá. De nemcsak az áldozatokat használták fel, hanem például Szita Bence édesanyját is: ezen a kampányfotón ő látható összetörtve.

Amint azt az MTVA-tól megtudtuk, a párt nem kért engedélyt a híradó felvételeinek felhasználásához. Ugyanerről számolt be az Origo is és a kaposvarmost.hu is, tőlük ugyanis szintén “kölcsönvettek” képeket a kampányhoz. Az Origotól három darabot, a kaposvarmost.hu-tól pedig egyet, azt, amelyiken Szita Bence anyja látható.

Az MTVA arról tájékoztatott, hogy felszólították a pártot a jogsértő magatartás megszüntetésére, az Origo ugyancsak azt mondta: kérték, távolítsák el a képeiket.

A kaposvarmost.hu szerkesztősége pedig tőlünk tudta meg, hogy az ő fotójuk is felhasználásra került, és mint közölték “Szépen sikerült hirdetés, de tőlünk nem kértek és valószínűleg nem is kaptak volna engedélyt ilyen célú felhasználásra.”

Eltolják a felelősséget

Seres Mária megkeresésünkre azt közölte: az engedélyekkel kapcsolatban nem tud semmit mondani. Felvetésünkre, hogy a párt vezetőjeként miért nem kérdezett rá, hogy miként kerültek be ezek a képek a kampányvideóba, azt mondta, most nem ő a listavezető, úgyhogy teljesen tájékozatlan az ügyben. “Nem az én nevemmel megy” – közölte Seres Mária a Seres Mária (!) Szövetségesei nevű párt kampányáról.

Kollégája, Nagy Gábor szintén eltolta a felelősséget. Mint mondta: “nem mi csináltuk a kampányt, úgyhogy ebből a szempontból nem tudok mit mondani.” Hozzátette, egy cégnek adták ki a feladatot, és ennek a cégnek a felelőssége, hogy kértek-e engedélyt vagy sem.

“Ez az ő problémájuk kell, hogy legyen” – vélekedett. Felvetésünkre, hogy mégis csak az ő kampányukról van szó, azt mondta: “akkor nekem mindent tudnom kéne?”

Nagy Gábor kijelentette azt is, szerinte a cégnek kell vállalni a felelősséget, hiszen ki más vállalná. “Az, aki felhasználja az anyagot?”- háborodott fel.

“Felhasználták, minthogyha egy szabad reklámfogási lehetőség lenne”

Sikerült elérnünk Szita Bence apját is, aki “pofátlannak” nevezte a kampányt, és ő is arról számolt be, hogy az SMS-től senki nem kereste meg.

“Nem történt semmilyen megkeresés felém. Semmit meg se kérdeztek. Mindenféle megkérdezés nélkül használták fel a fiam történetét a kampányhoz, ami sért. Amikor találkoztam ezzel a bejátszással, fel is voltam háborodva. Felháborít, és haragszom érte. Felhasználták, minthogyha egy szabad reklámfogási lehetőség lenne. Meglehetősen pofátlannak dolognak tartom” – mondta el, hozzátéve, hogy mivel a szülői jogok Szita Bence anyjához kerültek, ezért ő most nem is intézkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik