Belföld

EP-választás: ezekről vitáznak a pártok

Három szakpolitikai témát tárgyal meg az MSZP, az Együtt-PM, a Jobbik, az LMP és a Seres Mária Szövetségesei a május 25-ei választás előtt.

A vitát kezdeményező Együtt-PM politikusa, Karácsony Gergely bejelentette: megállapodtak, hogy a május 23-ra tervezett vita elején mindenki vázolhatja a maga vízióját az EP-választásról, majd ezt követi a három szakpolitikai téma. A megjelentek elmondhatják, hogyan vonják meg az uniós tagság elmúlt tíz évének mérlegét, szerintük Magyarországnak kell-e az Európai Unió, és ha igen, akkor milyen EU-t szeretnénk. A harmadik körben a listavezetők arról beszélhetnek, hogy melyek azok a legfontosabb szakpolitikai területek, amelyeket pártjuk képviselni akar az Európai Parlamentben. A másfél órásra tervezett esemény végén mindenki reagálhat az elhangzottakra.

A vitát a lehető legszélesebb sajtónyilvánosság előtt szeretnék lebonyolítani és levélben kérik, hogy a közszolgálati televízió közvetítse az eseményt.

Fidesz és DK nélkül

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: továbbra is értetlenül állnak az előtt, hogy a Fidesz és a Demokratikus Koalíció miért vonja ki magát a vitából. Mindenkinek az az érdeke, hogy az EP-választáson magas legyen a részvétel és a választók a programok alapján döntsenek – mondta.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, akkor lenne a legjobb a vita, ha azon a lehető legtöbb résztvevő megjelenne, de annak is van haszna, ha a választópolgárok látják, melyek azok a pártok, amelyek nem nem mernek érvelni a saját álláspontjuk mellett. Ha a Fidesz képtelen leülni vitatkozni a többi a párttal, akkor hogyan tudja majd más politikai erőkkel közösen képviselni Magyarország nemzeti érdekeit az EP-ben? – tette fel a kérdést.

Pörzse Sándor, a Jobbik elnöki szóvivője úgy fogalmazott. elképedve áll az előtt, hogy egy kétharmados választói felhatalmazással rendelkező párt “ilyen cinikusan”, a választókat “semmibe véve” álljon a vitához.

A politikus közölte, ennek ellenére úgy gondolja, a Fidesz nem meri megtenni, hogy nem vesz részt a vitán.

Veres Gábor, az MSZP szóvivője azt mondta, szeretnék, hogy a listavezetők vitáját tartsák meg és hogy azon mind a nyolc listát állító párt vegyen részt. Bejelentette: kérni fogják a Jobbik miatt távolmaradó DK belátását is, mert ebben az esetben nem a Jobbikkal, hanem Magyarországért kell vitatkozni. Szerinte ha a Fidesz és annak elnöke, Orbán Viktor úgy gondolja, hogy a Fidesz demokrata párt, akkor a kormánypártnak „kutya kötelessége” részt venni a vitán.

Seres Mária, az SMS vezetője természetesnek nevezte, hogy élnek a lehetőséggel, amelynek során bemutathatják a programjukat.

Meszerics Tamás, az LMP listavezetője hangsúlyozta, hogy ők bármilyen feltételek mellett, bármilyen körülmények között, bármely jelöltállító szervezettel készek bármilyen vitára. A politikus szintén érthetetlennek nevezte, hogy a Fidesz miért nem kíván részt venni az eseményen. A listavezető gyanúsnak tartotta, hogy a kormánypárt nem érdekelt a minél magasabb részvételben. Nem lehet sokáig játszani azt, hogy a Fidesz „minden olyan vita elől elmenekül, amelyikben nem látja közvetlen érdekét” – mondta.

Pörzse Gaudiról, Karácsony Molnárról

Pörzse Sándor egy más témában feltett kérdésre azt felelte, hogy a Gaudi-Nagy Tamás mellett kiálló Morvai Krisztina megfelelő személy a Jobbik EP-listájának vezetésére. Hangsúlyozta, hogy “a leglényegesebb pontokban” Morvai Krisztina is elítélte a Pásztor István elleni atrocitást. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét kedden, az Országgyűlés alakuló ülése alatt a Kossuth téren érte inzultus, ahol Gaudi-Nagy Tamás szervezésével tartottak demonstrációt.

Karácsony Gergely a szkinhed múlttal vádolt szocialista Molnár Zsolt ügyéről azt mondta, hogy fiatalon mindenkinek joga van butaságokat csinálni, ha ezt később belátja. Hozzátette: hasznosabb lett volna, ha Molnár Zsolt “nagyobb őszinteséggel” válaszolt volna az ebben az ügyben felmerült kérdésekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik