Belföld

Adóbevallás: megtévesztő a NAV listája

Két lista létezik arról, hogy mely egyházaknak ajánlható fel a személyi jövedelemadó egy százaléka.

Az adóhivatal elektronikus nyomtatványa csak azoknak az egyházaknak a bejelölését teszi lehetővé, amelyek az egyházügyi törvényben szerepelnek. Az egyházügyi államtitkárság ugyanakkor megerősítette a VS.hu-nak, hogy az adózók valójában egy jóval bővebb listáról választhatnak.

A kormánypárti többség még 2011-ben megtizedelte az elismert egyházakat, bár az eredetileg tervezett 14-ről végül 31-re emelte azon vallási szervezetek számát, amelyeket a törvény is nevesít. Az adóhivatal lajstromában ez a 31 egyház szerepel, így az elektronikus ügyfélkapun keresztül csak ezeket lehet támogatni. Pedig többen vannak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházügyi államtitkársága azt írta a VS.hu-nak, hogy „a 2013. augusztus 1-től hatályba lépett törvény alapján a korábbi AB-határozattal érintett vallási közösségek (…) a bevett egyházakhoz hasonló mértékű kiegészítő támogatásokra jogosultak”. Az államtitkárság által hivatkozott és Balog Zoltán által jegyzett listán azonban több mint hetven egyház, felekezet és vallási közösség szerepel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik