Belföld

Visszaszóltak a norvégok a keménykedő Lázárnak

A norvég külügyminiszter szerint az Ökotárs nyílt és átlátható pályázaton nyerte el a Civil Alap vezetését.

Amint arról mi is beszámoltunk, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár levelet írt Vidar Helgesen norvég Európa-ügyi miniszternek, mert nehezményezi, hogy a magyar társadalom fejlesztésére szánt pénzeket az LMP-hez “szorosan kötődő” szervezet, az Ökotárs Alapítvány osztja ki.

Az államtitkár az eredeti levélben “elfogadhatatlannak” nevezte, hogy párthoz kötődő civilek kezelik a norvég alap által kifizetett pénzeket. Ez a lépés szerinte belpolitikai beavatkozásnak is tekinthető. Arra kérte ezért a norvég kormány fejlesztésért felelős tagját, hogy inkább a magyar kormánnyal konzultálva döntsenek. Azt javasolták, legyenek inkább közintézmények a pénz szétosztói, mert ezek “valóban rendelkeznek társadalmi, választói legitimitással”.

A levelet Lázár csak jóval azután küldte el, hogy itthon botrányt csinált az ügyből. És mint az a 444 cikkéből kiderül, még az is lehet, hogy az államtitkár egy teljesen más dokumentumot postázott, mint amit a magyarokkal ismertetett. A norvég külügyminiszter mindenesetre most válaszolt a levélre.

A norvégok szerint Lázár vádjai alaptalanok

Vidar Helgesen leszögezte: Norvégia kormánya nem támogat sem pénzügyileg, sem pedig egyéb módon politikai szerveződéseket Magyarországon. A külügyminiszter egyben hozzátette: ezek igazán meghökkentő vádak, és nem találja igaznak őket.

A norvég külügyminiszter emellett emlékezteti Lázárt, hogy az Ökotárs nyílt és átlátható pályázaton nyerte el a Civil Alap vezetését. A pályázati szabályok minden országban egységesek, és erről 2011-ben még külön meg is állapodtak a magyar kormánnyal. Utal arra is, hogy a politikai elfogultságról szóló vád Lázárnak csak a magyar nyelvű levelébe került bele, angolul ezt már nem küldte el.

Bár először érthetetlennek tűnt, hogy Lázár miért találta meg a norvégokat, később kiderült, hogy mi lehetett a baj. A pénzek elosztására annó két szervezet pályázott, az Ökotárs mellett pedig a másik pályázó a Századvég Alapítvány volt, amelyik a kormányváltás óta sorra nyeri az igen magas összegű közbeszerzéseket. A magyar kormány pedig jobban örült volna, ha a Századvég győzött volna ezen a tenderen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik