Belföld

Beleszólna a norvég pénzosztásba Lázár

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a Norvég Civil Támogatási Alap magyar civil társadalom fejlesztésére szánt pénzeinek szétosztásába beleszólhat egy ellenzéki párt.

Levelet írt Lázár János a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjának – számolt be az mno.hu. A lap úgy tudja, hogy azért írt a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, mert úgy véli, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap magyar civil társadalom fejlesztésére szánt pénzeit egy magyar párthoz szorosan kötődő szervezet vezetésével osztják szét Magyarországon.

Az alap milliárdos keretösszegéből 1,5 és 21 millió forint közötti pénzekkel különböző civil pályázatokat támogat, ezeket a támogatásokat pedig az Ökotárs Alapítvány által vezetett civil konzorcium osztja szét a pályázók között. A szervezet „ezer szállal kötődik” az LMP-hez, egyik alapítója a négy évvel ezelőtti választásokon a párt színeiben indult. Emellett a szervezet igazgatóját a párt jelölte a Nemzeti Civil Alapprogram Tanácsába. A lap azt is megemlíti, hogy Schiffer András is kapcsolatban állt az alapítvánnyal.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára megerősítette a lap értesüléseit. Csepreghy Nándor elmondta: azt kérik a norvég kormánytól, hogy a magyar kormánnyal konzultálva döntsön. Hozzátette, hogy közérdek, hogy a fejlesztési források felhasználása állami gondozásban, állami garanciák mentén történjen. Elfogadhatatlan, hogy ez egy politikai párthoz kötődő civilszervezet által történjen, amely azt hangoztatja magáról, hogy civil.

A Norvég Civil Alap rengeteg magyar szervezetet és projektet támogat, a honlapjukon meg lehet nézni, hogy pontosat miket. Mint írják, céljuk, hogy a magyarországi civil társadalom fejlődését támogassák, valamint erősítsék a részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik