Belföld

Beperlik a BKK-t

Kártérítési pert indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ellen az Orangeways, és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul a midibusztender miatt.

A közlekedési társaság “mélységesen megdöbbent” azon, hogy a már kihirdetett, elnyert pályázatot 18 nappal később eredménytelennek nyilvánította a BKK – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. A társaság a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, illetve állásfoglalást kér Tarlós István főpolgármestertől – olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy cégük tisztességes piaci versenyhez szokott, ilyen körülmények között lett a legnagyobb magyarországi busztársaság, és remélik, hogy a KDB elmarasztalja a szerintük tisztességes piaci versenyt korlátozó, törvénytelen eljárásokat folytató BKK-t.

Az Orangeways a Rába S91-es midibuszával indult a tenderen. A 8 méter hosszú busz 38 ember szállítására képes, 4,2 literes Daimler motorja 156 lóerős, a jármű alacsonypadlós kivitelű és klímával felszerelt.

A BKK visszautasítja a vádakat

A Budapesti Közlekedési Központ visszautasítja az Orangeways közlekedési társaság vádjait, álláspontjuk szerint a közbeszerzési szabályokat betartva jártak el a midibusztender esetében.

A BKK reagálásában azt írta, a midibuszok üzemeltetésére kiírt pályázatán valóban nyertesként akarta az Orangeways City Kft.-t kihirdetni, de a tendert eredménytelenné kellett nyilvánítania, mert az Orangeways egyik partnere idő közben felszámolás alá került, ez pedig a törvény szerint azonnali kizáró okot jelent a közbeszerzési eljárásból.

Hangsúlyozták, hogy a BKK megsértette volna a közbeszerzési törvényt és így semmis szerződést kötött volna, ha ezt a körülményt figyelmen kívül hagyja. Hozzátették, ezt bármilyen bírósági vagy döntőbizottsági eljárásban készek igazolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik