Belföld

Májusban kinyílhat Kerényi pitypangos Magyar Krónikája

Szinte már biztos, hogy a kormánybiztos által gründolt lap elindul májusban – írja a VS.hu

A részletekről csütörtökön döntenek, de az már eldőlt, hogy nem a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány adja ki a Magyar Krónikát. Kerényi Imre ezt szerette volna. Az alapítvány főigazgatója, Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő a VS.hu-nak elmondta, az alapítvány kuratóriuma a kért összeg egy részét, 30 millió forintot ítélt meg számukra.

A pénzt nem utalják automatikusan, hiszen még nem is szerződtek. A pénz felhasználásáról költségvetési tervet is be kell nyújtani, az összeg felhasználását ellenőrzik. A kuratórium elnöke Balog Zoltán miniszter, tagjai Kövér László házelnök és Borbély Györgyné.

Nem volt egy diadalmenet az indulás

A Magyar Krónika első januári szerkesztőségi ülésén a beszámolók szerint gyakorlatilag szénné égett Kerényi Imre, kulturális értékek őrzéséért és a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásáért felelős miniszterelnöki megbízott. Nemcsak a folyóirat reménybeli leendő szerzőitől, de Orbán Viktortól is megsemmisítő kritikákat kapott – írta a találkozón résztvevőktől szerzett információkra hivatkozva a Pesti Srácok blog.

A Magyar Krónika körüli botrányt a Cink.hu robbantotta ki, mikor leközölte az alapítók, Kerényi és a Demokrata főszerkesztő Bencsik András testvére, Bencsik Gábor körlevelét. Mint arról korábban beszámoltunk, a levélben egy közpénzből finanszírozott propagandalap alapítását jelentették be, leendő szerzőiknek pedig magas összegű honoráriumokat ígértek. Azóta kiderült: a Krónika nem kaphat támogatást közvetlenül állami forrásból, a Fidesz pártalapítványa pedig még nem döntötte el, ad-e pénzt a lapra. Orbán Viktor utasítására a tavaszi választásokig mindenképp jegelik a tervet.

Kerényi júniusra ígért próbaszámot

Kerényiék körlevelét a miniszterelnök gyerekesnek és nevetségesnek minősítette, és furcsállta, hogy a hatalmas veszteséggel csődbe vitt Nagyítás című konzervatív hetilap több vezetőjének is szerepet szántak a Magyar Krónikában.

A blog szerint, Kerényi megpróbált védekezni, de több meghívott, például Czakó Gábor író, Kondor Katalin műsorvezető és Zárug Péter Farkas politológus is nekiesett.Ezt követően a meghívottak már nem is a Magyar Krónikáról, hanem aktuális közéleti kérdésekről beszélgettek tovább a miniszterelnökkel.

Másnap, a kalandos politikai pályafutást a háta mögött tudó Kerényi az ATV-ben azt mondta, hogy nem érezte leszúrásnak Orbán reakcióját, és hogy az elhíresült levelet eleve viccesnek, szatirikusnak szánta. A Magyar Krónika elindításával kapcsolatban továbbra is optimista, júniusra próbaszámot ígért.

Olvasói sztorik