Tájékoztatásuk szerint a felügyelők a fogyasztók megtévesztésére és megkárosítására irányuló kereskedelmi gyakorlatok kiszűrésekor vizsgálják, hogy a pénztárnál megfelelően történik-e az árfelszámítás, az egyes termékeket azon az áron értékesítik-e, amelyet a terméken szereplő árcímke vagy a polccímke tartalmaz, többes árfeltüntetés esetén pedig a pénztárnál az alacsonyabb áron számítják-e fel a terméket.
A megtévesztő kereskedelmi gyakorlat kiszűrésénél a felügyelők vizsgálják a húsvéti időszakban megjelenő, szezonális ajándékcsomagokat, nézik hogy az összecsomagolt termékek esetében az “ingyenesnek” feltüntetett termékért kell-e fizetni, mivel korábban nem egyszer találkoztak olyan esettel, amikor a termékek egyenként történő megvásárlása kedvezőbb volt a fogyasztóra nézve, mint az akciósnak hirdetett csomag – tájékoztatott a hatóság.
A felügyelők fokozott figyelmet fordítanak az ellenőrzések során arra is, hogy az üzletben nincsenek-e értékesítésre kihelyezve lejárt minőségű termékek.
A hatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy az étcsokoládénak legalább 35 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, amiből legalább 18 százalék a kakaóvaj és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag, tejcsokoládénál legalább 25 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia a terméknek.
A sonkák címkéjén szereplő tájékoztatásnak a sertés kivételével utalnia kell az állatra, a testtájra is, például comb vagy lapocka, tartalmaznia kell az előkészítés módját – darabolt vagy kötözött -, fel kell tüntetni a hőkezelés módját – nyers vagy főtt, a pácolás és a füstölési eljárást, nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen vagy főzve, illetve sütve fogyasztható.
A tojásoknál 2012-ben lépett hatályba az a rendelet, amely szerint a darabár mellett fel kell tüntetni a tojás kilónkénti árát is, az árak összehasonlításánál érdemes erre is odafigyelni – hangsúlyozza közleményében az NFH.