Belföld

Ezért nem számított, hogy a Fidesz 600 ezer voksot veszített

Szerinte a választást a Fidesz a világ bármely választási rendszerében megnyerte volna. “Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden vegyes szisztémában övé lenne az abszolút többség” – írta blogján Török Gábor. Szerinte azt a demokratikus választási rendszert még nem találták fel, amelyben a baloldal tegnapi teljesítményével kormányváltó erő lehetett volna. Ezért – tette hozzá – a Fidesz győzelme elvitathatatlan, még akkor is, ha győzelme nagysága nem a választói akarattal arányos, inkább a párt politikai tervezését dicséri.

Összevetve a mostani eredményeket a 2010-es adatokkal, két fontos dolog látszik: egyrészt az, hogy a Fidesz csaknem 600 ezerrel kevesebb szavazatot kapott most, mint négy éve, másrészt a baloldal (akkor MSZP, most Kormányváltók) négy ellenzéki év után mintegy 250 ezerrel növelte csak szavazói számát. Az adatok a politikai elemző szerint arra hívják fel a figyelmet, hogy “a Fidesz három szempontból is jól kalkulált:

(1) A láthatóan tudatos, megtervezett (permanens) választási kampányával sikerült alacsonyan tartania a részvételt, és – elsősorban a célzott negatív kampányeszközökkel – megakadályozni azt, hogy a kormányban csalódott szavazók tömegesen az ellenzéki pártokat válasszák.

(2) Az új választási rendszerrel biztosította, hogy jelentős szavazatvesztés esetén is esélye legyen a kétharmad megszerzésére, illetve elérte, hogy az összességében nála több szavazatot szerzett ellenzék együttesen is csak a parlamenti mandátumok közel egyharmadát birtokolja. Hiába ért el a baloldal, a Jobbik és az LMP közösen több mint 50 százalékot, a 106 egyéni választókerületből csak körülbelül 10-ben szerezhettek mandátumot.

(3) Az új választási rendszerrel rákényszerítette a baloldali ellenzéket a közös indulásra, amely nélkül amúgy egyetlen egyéni választókerület megnyerésére sem lett volna esélyük. A közös indulással ugyanakkor biztosította, hogy az általa Gyurcsány-koalíciónak nevezett politikai erő képtelen legyen a megújulás látszatát kelteni, s így alkalmatlan legyen új – 2010-ben még ellene szavazó – választók megnyerésére”.

Török Gábor szerint a politikai számítás szinte hibátlanul bevált. A Fidesz a szavazók relatív többségével is majdnem hozta ugyanazt az eredményt, mint négy éve. Erre lehet azt mondani, hogy ezt csak a választási rendszer egyoldalú átalakításával tudta elérni, amivel szemben lehetnek esztétikai kifogások, de a Fidesz nem tett mást, mint “felállította a maga csapdáját, az ellenzék pedig sem azt nem tudta elkerülni, hogy belesétáljon a csapdába, sem azt, hogy a választók elforduljanak a Fidesztől a csapdaállítás miatt” – írta a politikai elemző.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik