Belföld

Hiszékeny Dezső: Van, aki Szomjas, van, aki Kövér. Én Hiszékeny vagyok

Angyalföldi szoci, pártjából egyetlenként legázolta fideszes ellenfelét. Villáminterjúnk többek között azt is megválaszolja, honnan a családi név.

Mit gondol a balos Összefogásról?

Az Összefogásról? Azt hittem, az eredményekről lesz szó.

Ez már az.

Ja. Azt gondolom, helyes volt életre hívni az Összefogást.

Biztos benne?

Kétségtelen, hogy az eredmények nem igazolták az előzetes várakozást. Ezzel együtt politikai szükségszerűség volt.

És mit gondol az MSZP-ről?

Azt, hogy most nyilván elgondolkodik és végigelemzi a helyzetet.

Kik elemeznek?

Az egész MSZP elemezni fog. Helyi szinten is mindenki végiggondolja, mit tett a kampányidőszakban, s amit tett, milyen eredményre vezetett.

Ön most az MSZP sztárja.

Én?

Persze. Kiváló fészekből érkezik, hiszen négy éve is Budapest tizenharmadik kerülete adott egyéni győztest a szocialistáknak, akkoriban Szanyi Tibort és Tóth József polgármestert. Az ön személyében most ismét Angyalföld homorította a legnagyobbat.

Fotók: Facebook/Hiszékeny Dezső

Négy éve csupán két egyéni mandátumot szerzett az MSZP, most viszont kicsit többen vagyunk.

Kicsit. De a legmeggyőzőbb siker az öné.

Ez igaz.

Ön most kerül be az országos politikába, ám rögtön a legerősebb legitimációjú szociképviselőként. Mire kívánja használni ezt az erőt?

A tizenharmadik kerületiek választói akarata erős üzenet, de a bizalom nemcsak az én személyemnek szól, hanem az itt végzett politikai munkánknak. Sajátos helyzet alakult ki az Országgyűlésben: amiatt, hogy mostantól összeférhetetlen a polgármesteri és a képviselői poszt, kiszorulnak a városvezetési tapasztalattal rendelkezők a törvényhozásból. Én viszont sok éven át alpolgármestere voltam Angyalföldnek, és szívesen képviselem az önkormányzatok érdekeit.

Mekkora ambíció hajtja? Ha szerény, megelégszik azzal, hogy kibulizik még három EU-kompatibilis játszóteret Angyalföldnek. Ha az országos politikában akar nyomulni, beállhat Mesterházy Attila mögé. Vagy ott van még az a szerep, amit eddig a most Brüsszelbe készülő Szanyi kapitány vitt: lehet a pártreform szószólója, a vezérkar szigorú kritikusa, akár törekedhet elnökségi posztra is.

Nem vagyok kapkodós. Inkább megfontoltan körülnézek, ismerkedem a helyzettel, egyeztetek, akivel érdemes. Az együttműködés híve vagyok, az vezet eredményre.

Szívesen gyalogolna a pártranglétrán?

Jelenleg a budapesti elnökség tagja vagyok, ott végzek pártmunkát.

Ön szerint ki viszi el a balhét a választási kudarcért? Lesz „személyi konzekvencia”?

A rendszerváltás utáni évek ennél sokkal gondterhesebbek voltak számunkra, 1994-ben mégis fölényes győzelmet arattunk. A mostani nem túl szerencsés helyzetből is talpra állunk.

Ön a Mesterházy-vonal híve?

Aki ma anélkül, hogy végigbeszéltük volna a helyzetet, bármit bárkiről kijelent, ezt vagy azt hibásnak kiált ki, nos, az kalandor. Én nem vagyok kalandortípus.

Hanem mérnöktípus. Tudni, hogy a hajógyárban indult a pályája. Mi szerepelt a káderlapján?

Milyen messze menjünk vissza?

A nagypapa munkásmozgalmi múltjáig azért ne. Bár, ha ott volt az Auróránál, lehet érdekes.

Nagypapa bányász volt. Édesapám pedig katonatiszt. Én pedig, ahogy említette is, a hajógyárban szocializálódtam, ami elég erős indíttatás.

Mit csinált ott? Mérnökösködött vagy lapátolt?

Műszaki területen dolgoztam, gyártmányszerkesztőként kazánokkal foglalkoztam. A rendszerváltás után multihoz szerződtem, a Shellnél dolgoztam különböző beosztásokban, aztán pedig egy saját magam által alapított céget vezettem.

Van egy nagyon gáz kérdésem.

Éspedig?

Hogyan hívhatnak valakit Hiszékeny Dezsőnek?

Édesapám után.

Sejtettem, de mi a története? Tíz éve magyarosította svábból, vagy a honfoglaló Árpádig nyúlik vissza a Hiszékeny család gyökere?

A hiszékenység egy távoli ősömnek lehetett jellemző tulajdonsága.

Öröklődik?

Talán. Van, aki Szomjas, van, aki Kövér. Én Hiszékeny vagyok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik