Belföld

Átadták a geotermikus fűtési rendszer belvárosi szakaszát

Az importált energia minél nagyobb részét hazai megújuló energiaforrásokkal kell kiváltani - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné kedden Szegeden, a belvárosi geotermikus kaszkádrendszer kiépítéséről szóló sajtótájékoztatón.

Németh Lászlóné hozzátette: a földgáz-felhasználás csökkentése a magyar nemzetgazdaság nagyobb mértékű energiafüggetlensége felé mutat.

A politikus felidézte: 2010 óta Magyarország időarányosan minden évben teljesítette az ország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében foglalt, a teljes megújuló energia részarányára vonatkozó célkitűzéseket. Az elmúlt négy évben mintegy 150 milliárd forint beruházási támogatás segítette a tervek megvalósulását.

Kifejtette: teljesült a 2010-es kormányprogram szerinti cél, mivel a teljes végső energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások részaránya a 2009. évi 8,18 százalékról már 2012 év végére 9,6 százalékra növekedett, s ezzel az ország elérte az eredetileg 2016-ra kitűzött arányt.

A miniszter úgy vélte, Magyarország jó úton halad ahhoz, hogy 2020-ig teljesítse vállalását, és a megújuló energia aránya a primer energia felhasználásban elérje a 14,65 százalékot.

Németh Lászlóné közölte, a kabinet és a fejlesztési tárca az elmúlt négy évben mindent megtett az ország energia-import függőségének és egyoldalúságának csökkentése érdekében. Ebbe a koncepcióba illeszkedik az E.On földgáz-üzletága, valamint az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztároló megvásárlása is, vagy az éppen a napokban megkezdett magyar-szlovák földgázhálózat összekapcsolása – tette hozzá.

Tavaly márciusban indították el a város egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási projektjét. Ennek során a belvárosban 25 intézmény fűtéséhez biztosítanak majd helyben kitermelt geotermikus energiát, míg Újszegeden a 2014-es fűtési szezontól 12 helyi intézményt látnak el ilyen energiával.

A 100 százalékban magyar beruházók tulajdonában lévő, szegedi székhelyű Geotermikus Szolgáltató Kft. a belvárosi körre 997 millió forint uniós támogatást, az újszegedire közel 597 millió forint uniós támogatást nyert, ami összességében 49 százalékos intenzitást jelent. Az összesen 3,2 milliárd forintos projekt várhatóan 2014 augusztusában fejeződik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik