Belföld

Felássák a honvédségi gyakorlópályákat

Év végéig 270 legelőt, szántót és egyéb ingatlant ad át a Magyar Honvédség a Nemzeti Földalapnak, hogy művelni lehessen a felesleges lőtereket.

 

Erről Hende Csaba honvédelmi miniszter beszélt a Börzsöny lábánál fekvő Nógrád község határában, a használaton kívüli lőtéren tartott sajtótájékoztatón. A távirati iroda beszámolója szerint a tárca vezetője elmondta, hogy az elmúlt hónapokban 41, a nógrádihoz hasonló lőteret, gyakorlóteret már átadtak a Nemzeti Földalapnak, s az idén további 230 ingatlan kerül az agártárcához.

Hol van Nógrád?

Nógrád község Budapesttől 60 km távolságra található a 2-es számú főközlekedési út szomszédságában. Az 1500 lelkes falu Nógrád megye névadó települése. A megye délnyugati sarkában, a Börzsöny hegység keleti oldalán festői szépségű völgykatlanban terül el. A település határában magasodik a Börzsöny legmagasabb csúcsa, a Csóványos (939 m).

A szintén jelen lévő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte az MTI munkatársával, hogy a területeket pályáztatással húszéves haszonbérletbe adják fiatal gazdáknak és gazdálkodó családoknak. A művelés alá vett földek bővülésétől a gazdálkodók számának növekedését és a helyben élők gyarapodását várják.

Sokba került a fenntartásuk

A kötelező sorkatonaság eltörlése után a honvédségnél maradt területek, ingatlanok egy része feleslegessé vált, a hivatásos állomány kiképzése más feltételeket követel meg. Ugyanakkor folyamatosan gondoskodni kellett őrzésükről és karbantartásukról, ami hatalmas költségeket rótt a tárcára, tehát nagy tehertől szabadul meg átadásukkal a HM. Hende Csaba miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: az agrártárcának átadott földterületek Magyarország védelmi képességét nem befolyásolják.

Máshol is keresik a felásható földeket

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte: a honvédségi területek átvételével folytatódik a Földet a gazdáknak program. További területeket akarnak átadni az autópályák környékén kisajátított, de nem használt földekből, illetve a MÁV tulajdonában lévő, már nem használt iparvágányok környékén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik