Belföld

Felássák a honvédségi gyakorlópályákat

24.hu
24.hu

2013. 12. 03. 12:58

Év végéig 270 legelőt, szántót és egyéb ingatlant ad át a Magyar Honvédség a Nemzeti Földalapnak, hogy művelni lehessen a felesleges lőtereket.

 

Korábban a témában:

Erről Hende Csaba honvédelmi miniszter beszélt a Börzsöny lábánál fekvő Nógrád község határában, a használaton kívüli lőtéren tartott sajtótájékoztatón. A távirati iroda beszámolója szerint a tárca vezetője elmondta, hogy az elmúlt hónapokban 41, a nógrádihoz hasonló lőteret, gyakorlóteret már átadtak a Nemzeti Földalapnak, s az idén további 230 ingatlan kerül az agártárcához.

Hol van Nógrád?

Nógrád község Budapesttől 60 km távolságra található a 2-es számú főközlekedési út szomszédságában. Az 1500 lelkes falu Nógrád megye névadó települése. A megye délnyugati sarkában, a Börzsöny hegység keleti oldalán festői szépségű völgykatlanban terül el. A település határában magasodik a Börzsöny legmagasabb csúcsa, a Csóványos (939 m).

A szintén jelen lévő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte az MTI munkatársával, hogy a területeket pályáztatással húszéves haszonbérletbe adják fiatal gazdáknak és gazdálkodó családoknak. A művelés alá vett földek bővülésétől a gazdálkodók számának növekedését és a helyben élők gyarapodását várják.

Sokba került a fenntartásuk

A kötelező sorkatonaság eltörlése után a honvédségnél maradt területek, ingatlanok egy része feleslegessé vált, a hivatásos állomány kiképzése más feltételeket követel meg. Ugyanakkor folyamatosan gondoskodni kellett őrzésükről és karbantartásukról, ami hatalmas költségeket rótt a tárcára, tehát nagy tehertől szabadul meg átadásukkal a HM. Hende Csaba miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: az agrártárcának átadott földterületek Magyarország védelmi képességét nem befolyásolják.

Máshol is keresik a felásható földeket

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte: a honvédségi területek átvételével folytatódik a Földet a gazdáknak program. További területeket akarnak átadni az autópályák környékén kisajátított, de nem használt földekből, illetve a MÁV tulajdonában lévő, már nem használt iparvágányok környékén is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.