Belföld

Embertelen droidok harcolnak emberek voksaiért

A politikai elemző azt mondta, hogy noha mindent látunk a közvélemény-kutatásokból, a fő kérdésekre nem kapunk megnyugtató választ. Arra például, hogy a felmérések szerint a lakosság csaknem fele kormányváltást akar, miközben a Fidesz-KDNP jelentős fölénye stabilnak látszik. Kell tehát lennie egy nagyon széles olyan rétegnek, amelynek a választása nehezen kalkulálható. Így semmilyen eredmény nem jelentene nagy meglepetést.Az új választási rendszerrel kapcsolatban aggasztónak tartja, hogy akár még a kampány során, akár a választások után bizonyítékok kerülhetnek elő csalásról és kiderülhet, hogy az ajánlásokat valóban tömegesen másolták

Jönnek az újak…

A centrális erőtér, mint kísérlet – szerinte – nem ért célt, de Orbán Viktor láthatóan továbbra is arra törekszik, hogy a Fidesz legyen a meghatározó, alternatíva nélküli politikai erő, amelynek csak formális az ellenzéke, és amelynek meghatározó ereje a régi baloldal. A régi baloldal ugyan megmaradt meghatározó erőként, de ott van a Jobbik és az LMP, amelyek az új világot képviselik a régivel szemben. Meglehet, hogy az LMP nem jut be a parlamentbe, de ugyanígy benne van akár 8-10 százalék is, miközben a Jobbik esetében a 20 százalék meghaladása sem kizárt.

…és a Fidesz-Jobbik testvérháború?

A Fidesz számára az egyik legfélelmetesebb forgatókönyv a Jobbik megerősödése lenne. Orbánt szinte egyszerre hívta vitázni Vona Gábor és Mesterházy Attila, ám a Fidesz csak a baloldalnak reagált. Nem véletlen, hogy a Fidesz próbálja agyonhallgatni a Jobbikot, amely elszipkázhat csalódott kormánypártiakat, de „simán benne van a pakliban az is, hogy a kormányváltók bénázása miatt csalódott állampolgárok tömegesen kezdenek átszavazni a Jobbikra.” Török Gábor azt sem zárta ki, hogy 2014 után tényleg megvalósul Tölgyessy Péter 2010-es jóslata, és a következő ciklus a Fidesz és a Jobbik „testvérharcáról” szól majd.

Bűzlik, rothad a rendszer

Szerinte a magyar politika miközben rohad, profibb lett, elképesztően tudatossá vált: a szereplők tudják, mire vágynak a választók, már rég nemcsak ösztönökre, hanem folyamatos mérésekre is alapoznak, egyre kevésbé kockáztatnak. A profizmussal együtt járt a tartalmi kiüresedés, a szellemi redukció, a mindent eluraló cinizmus. Droidpolitikusaink lettek, akik rengeteg mindent tudnak ma már a hatásvadászatról, de szinte minden hiányzik belőlük, amit az emberek amúgy szeretnek, respektálnak a magánéletben: az emberi gesztusok, a nagyvonalúság, a méltányosság, a mértékletesség, a dolgokról való lemondás. Ezért érzi azt, hogy bűzlik, rothad a rendszer, hiába a profizmus, nem az emberekről szól, nem válik átélhetővé, a híveket, a rajongókat leszámítva nem enged azonosulni.

Így építkezett a Fidesz

Szerinte a Fidesz nagyon tudatosan építette fel az elmúlt négy évét. A ciklus felére elvégezte a konfliktusos munkák nagy részét, félidőben ért a mélypontra és innen kezdte újraépíteni népszerűségét, például a csodafegyvernek bizonyuló rezsicsökkentéssel, az ellenzéknek adott olyan lehetetlen feladványokkal, mint a választási rendszer átalakítása. “Ez a ciklus nem azért alakult így, mert a baloldalon mindenki hülye vagy impotens, hanem mert az eléjük állított feladatot – a baloldal egységesítését – egyszerűen nem tudták elvégezni”.

Cinikus kontra impotens

Török néhány nappal korábban az InfoRádióban azt mondta, hogy a Fidesz professzionális és cinikus, a baloldal pedig csetlő-botló és gyakran impotens kampányt folytat, de a legizgalmasabb események még hátravannak. Szerinte a Fidesz a jéghideg politikai számítás alapján kormányzott és ugyanezt csinálja a kampányban is. Ugyanakkor hangsúlyozta: attól, hogy valamit professzionálisan kitaláltak, még nem biztos, hogy működik. Ez majd április 6-odikán derül ki – mondta akkor, jelezve, hogy a  kampány legizgalmasabb eseményei még hátravannak, eddig is minden az utolsó hetekben dőlt el. Török Gábor szerint bárki nyer, az ország nagy része mindenképpen csalódott lesz,

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik